A mű az, hogy elvettem a pénzüket

A konceptuális művészet fogalma mára igencsak kitágult olyannyira, hogy egy dán művész szerint, akár a pénz eltulajdonítása is lehet mű, mint egy művészeti akció része. A projekt eredetileg azonban nem ennek indult. Az aalborgi Modern Művészetek Múzeuma, 84 000 dollár (26 millió Ft) készpénzt kölcsönzött Jens Haaning dán művésznek, hogy újraalkossa két régebbi művét. A 2007-ben és 2010-ben készített alkotásokon Haaning az osztrákok és dánok átlagos évi jövedelmét reprezentálta, valódi bankjegyek felhasználásával.

Amikor a mostani szóban forgó projekthez a múzeum dolgozói átvették az újraalkotott két műalkotást, meglepetésként két üres vásznat kaptak. A kölcsön adott pénz nem olyan formában vett részt a mű létrejöttében, ahogyan arról egyébként a művésszel  szerződésben megegyeztek.

Haaning egy emailben tájékoztatta a múzeumot, hogy úgy döntött inkább egy ”új alkotást” hoz létre, mintsem hogy megismételje a 11 illetve 14 évvel ezelőtti munkáit. Az egyik dán rádió interjújában elmondta, hogyA mű az, hogy elvettem a pénzüket. Ez nem lopás. Ez szerződésszegés, és szerződésszegés része a műnek. Az új műalkotás címe: Fogd a pénzt és fuss.

Haaning egy percig nem érzi kínosnak akcióját, sem művészeti sem morális szempontból. Sőt, mint az éhező művészek egyszemélyes megtestesítője, úgy érzi jár neki ez az összeg és esze ágában sincs visszatéríteni azt a múzeumnak. A rádióadásban bíztatja azokat az embereket, akiknek hozzá hasonlóan nyomorúságosak a munkafeltételei, hogy tegyék ugyanazt, amit ő. „Ha valamilyen szar munkát végeznek és nem kapnak érte pénzt, és igazából még tőlük kérnek pénzt, hogy munkába járjanak, akkor fogják a dobozt és fussanak el.

Ezzel arra utal, hogy a kapott pénz nem lett volna elegendő a művek megalkotásához, mivel még így is a zsebébe kellett volna nyúlnia, hiszen ott vannak a műtermi költségek, ki kell fizetni a segédjeit is. A múzeum egyébként plusz 1500 dollárt adott még a szállítási és keretezési költségek fedezésére.

A múzeum kiállította a Fogd a pénzt és fuss című új alkotást, mellette egy lapon kinyomtatva Haaning emailben küldött szövegével együtt. A szerződésszegés ellenére a múzeum pozitívan áll a történtekhez, hiszen egy új és érdekes alkotást kaptak, illetve élvezik a rájuk eső figyelmet. A kiállítás januárig tart, addig várnak hogy Haaning visszaadja a kölcsönt, ha az nem történik meg, jogi úton tervezik a pénzt visszakövetelni.

Talán az egész csak egy megrendezett művészeti akció, amiről januárban többet tudhatunk meg.

Jens Haaning, Egy átlagos osztrák évi jövedelme, 2007.


Hasonló cikkek