A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre Szlovákiában

A munkanélküliek, akiknek a koronavírus-válság idején nehéz lenne állást találni, a munkájuk elvesztését követő fél éves határidő letelte után is kapnak majd munkanélküli járadékot.

Az újítás minden munkanélkülire vonatkozni fog, tehát azokra is, akik a módosítás hatályba lépése előtt veszítették el az állásukat.

A Munka törvénykönyve módosításából az is következik, hogy a jövőben az alkalmazott otthonról is végezheti a munkáját, amennyiben adottak az otthoni munkavégzés feltételei.

Ahhoz, hogy egy munkáltató megkapja a munkahelyek megőrzését elősegítő támogatást, becsületbeli nyilatkozatot kell majd tennie arról, hogy teljesíti a támogatás odaítélésének a feltételeit. Ezek egyike az adó- és járulékfizetési kötelezettségek teljesítése.

A módosítás értelmében erősítik azoknak az alkalmazottaknak a védelmét, akik beteg családtagról való gondoskodás, illetve kötelező karantén miatt nem tudnak dolgozni. Az ilyen alkalmazottakat tilos lesz elbocsátani.

Amennyiben hatósági intézkedés vagy rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet, szükségállapot kihirdetése miatt kell egy cégnek beszüntetnie vagy korlátoznia a működését, a munkáltató az alkalmazottak átlagfizetése 80%-ának megfelelő összeget fizethet bérkompenzációként. A bérkompenzáció ugyanakkor nem lehet kevesebb, mint a minimálbér összege.

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek