A Nagy Egészségteszt – sokat stresszel és még többet kávézik a magyar lakosság

Negyedik alkalommal, közel nyolcezren töltötték ki a 49 kérdésből álló Nagy Egészségtesztet. A teszt egy átfogó kutatás része, melynek segítségével feltérképezhető a válaszadók életmódja, illetve általános egészségi állapota. A felmérés során többek között fény derült arra, hogy a válaszadók milyen káros szenvedélyeknek hódolnak, mennyire stresszes életmódot élnek, mennyire változatosan étkeznek vagy éppen milyen mértékben elégedettek a szexuális életükkel. 

A férfiak és nők által azonos arányban kitöltött egészségteszt sajnos bebizonyította, amit eddig is sejteni lehetett: a válaszadók 61%-a rendszeresen ki van téve különböző stresszhatásoknak, 13% pedig gyakorta tapasztal szorongásos tüneteket; a legnagyobb teher a 20-29 éves korosztályon van. Az összes, kutatásban részt vevő személy csupán egynegyede él feszültségmentes életet.

Az egészségmegőrzésre irányuló kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a tesztet kitöltők 28%-a rendszeresen jár szűrésekre, 22% azonban még sohasem vett részt a súlyos betegségek megelőzéséhez szükséges szűrővizsgálatokon.

A helyes táplálkozás elengedhetetlen részei a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a tejtermékek. Utóbbiból napi egyszer, zöldségekből és gyümölcsökből napi négyszer ajánlott fogyasztani, egészségünk megőrzése érdekében. Ennek ellenére a válaszadók fele az ajánlottnál jóval ritkábban fogyaszt a két élelmiszercsoportból. A WHO által javasolt heti 2,5 óra testmozgást mindössze a tesztet kitöltők 12%-a teljesíti, közel 25% hetente kevesebb mint 15 percet sportol.

Egészségteszten mérték fel az ország állapotát

A teszt sajnos alátámasztotta a KSH azon adatait, melyek szerint hazánk lakosságának közel egyharmada rendszeres, vagy alkalmi dohányos. És még egy szomorú adat: a dohányosok 26%-a a 19 év alatti korosztályhoz tartozik. Jó hír viszont, hogy alkoholt a válaszadók egyharmada soha, illetve nagyon ritkán fogyaszt. A felmérésben részt vevő 7502 személy közel 80%-a rendszeres kávéfogyasztó.


Hasonló cikkek