A napokban a zebráknál végeznek balesetmegelőzési ellenőrzéseket

Évente átlag 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baj. Nem csak az autósok hibáznak a gázolásoknál, a gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll a vigyázatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás: szintén a gyalogosok részéről.

Ezért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság május 11–13. között „Zebra terv” néven végez balesetmegelőzési ellenőrzést a gyalogosok biztonságára fókuszálva. Az ellenőrzés során nagyra nyílt az olló, mert nem csak az autósok, hanem a gyalogosok szabálytalanságai során egyaránt fellépnek az ellenőrzést végző rendőrök.

Az ellenőrzéseket a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyszíneken végzik testkamerát viselő civil ruhás járőrök és civil jellegű fedélzeti képrögzítővel felszerelt rendőrautók bevetésével. Az ellenőrzések konkrét helyszínei az ellenőrzés-sorozat hatékonysága miatt nem nyilvánosak. Az ellenőrzést végző rendőrök mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzik.

A gyalogosok által elkövetett jogsértés okán a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat vagy helyszíni bírságot szabhat ki, valamint feljelentést is tehet. A járművezetők által gyalogosok sérelmére elkövetett elsőbbség meg nem adása jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Tilos jelzésen történő áthaladás esetén a járművezető 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat. Cselekedni kell, mert a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

kreszvaltozas.hu

A fotó illusztráció!


Hasonló cikkek