A napokban nyílik a VI. TEXHIBITION a FUGA-ban

Január 8-án nyílik a Fuga – Budapest Építészeti Központban az idén immár hatodik alkalommal megrendezett textilkiállítás. A TEXHIBITION 2015-ben a Ferenczy Noémi-díjas textiltervező, Szigeti Szilvia kezdeményezésében indult el. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltött textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre.

A kiállításra minden évben 4-5 fiatal pályakezdő dizájnert is meghívnak a már meghatározott tervezők mellé, hogy ezzel is elősegítsék a generációk közötti párbeszédet. A felkért tervezők és gyártók egy prototípuskollekciót valósítanak meg, amelyet a későbbiekben a projekt résztvevői szabadon felhasználhatnak, illetve közösen kereshetnek további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat.

Az idei kiállításon 21 tervező alkotása tekinthető meg, melyek az Aste Bútorszövet és Lakástextil, a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft. együttműködésével valósultak meg.

A TEXHIBITION esetében immár hagyománynak tekinthetően, a magyar alkotók mellett, egy külföldi textilművész is meghívást kapott, idén a finn Erja Hirvi, a világhírű MARIMEKKO egyik tervezője a vendégkiállító. A designer munkáinak meghatározó eleme a természethez fűződő rendkívül szoros kapcsolat, sokszor merít ihletet utazásai során is. Látványos munkáit dekoratív, nagyvonalú grafikák, humor, hol élénk színhasználat, máskor ennek ellenkezője, finom és visszafogott tónusok jellemzik.

A projekt idén szorosan együttműködik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal. Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak inspirációt és egyben kulisszát a Kamara Kör közreműködésével megvalósuló nyitókoncerthez, valamint az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjéhez is.

Kiállítók: BalázsViola, Bene Vivien, Csíkszentmihályi Réka, Harányi Viki, Horváth Evelin, Kanics Márta, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V. Gabi, Molnár Réka, Molnár Viktória, Pájer Emília, Regős Anna, Söptei Eszter, Szaolcs Erzsébet, Szabó Viktória, Szigeti Szilvia, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta, Vörös Tara Zsófia, Zimonyi Gwendolin

 

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek