A NATO kész védelmezni a Baltikumot Oroszország teljes szétzúzásáig

A hét közepén Észtországban tetőzik a NATO vezérkari gyakorlata, a Trident Juncture. A Baltikumban november 9. és 17. között az atlanti szövetség a kis Észtország „ellenséges nagyhatalom” inváziójával szembeni védelmét gyakorolja be.

NATO-védelem-a-baltikumot

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a gyakorlat demonstratív módon Oroszország-ellenes és provokatív, mert ugyanis Észtország közelében Oroszországon kívül más „nagyhatalom” egyszerűen nincs. A manőverekben csaknem másfélezer törzstiszt vesz részt. Azonban a katonai tömb minden alapvető vezérkara – a brüsszeli fő vezérkartól a norvégiai Stavangerig és az olaszországi Nápolyig – mind érintett a gyakorlatban. A NATO Oroszország elleni játékai soha nem voltak ennyire nagy földrajzi kiterjedésűek. De ez még csupán a kezdet.

Szeptemberben Washington amellett döntött, hogy növeli a szövetség kelet-európai gyakorlatainak mennyiségét, tekintettel Oroszország állítólagosan agresszív ukrajnai magatartására. Tulajdonképpen most már a NATO folytonosan gyakorlatozik Kelet-Európa területén. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy héttel a Trident Juncture előtt bejelentette, hogy a „kollektív védelem fokozása érdekében” a szövetség az idén összesen 200 hadgyakorlatot fog tartani. Ami azt jelenti, hogy kb. kétnaponta katonai manőverekre lehet számítani.

Ennyire nyíltan és pimaszul lépni fel nukleáris hatalommal szemben már-már kész őrület – mondja Stephen Lendman amerikai író, politológus és rádió-műsorvezető.

Az USA jelenleg „kulcsproblémának” tartja Kínát és Oroszországot. Kína alapvetően gazdasági, míg Oroszország katonai probléma. Csakis nukleáris fegyvere és hordozóeszközei vetekedhetnek az amerikaiakkal. Elképzelhető-e e két hatalom háborúba torkolló konfrontálása? Az a benyomás alakul ki, hogy Washingtonban nem egészen normális emberek foglalkoznak politikával.

Amint a Die Welt németországi lap jelenti, a NATO fontolóra vette azt a lehetőséget, hogy a jövő évben páratlan nagyságrendű hadgyakorlatot rendez az orosz határ közelében 25-40 ezer katona részvételével. A NATO észak- és közép-európai egyesített erőinek parancsnoka, Hans Lothar Domröse német tábornok nyíltan kijelentette a német médiák előtt, hogy a tervezett gyakorlatot „Moszkva lépéseire adandó válasznak” kell tekinteni.

Mindezek a készülődések semmiképpen sem kapcsolódnak az állítólagos orosz veszélyhez, mert Moszkva részéről Európát semmi sem fenyegeti– mondta Dmitrij Vjatkin orosz parlamenti képviselő.

Az a politika, amelyet napjainkban az Egyesült Államok és szövetségesei folytatnak Európában, nem veszély elhárítására irányul, hanem arra, hogy annak látszatát keltse. Újabb NATO-bázisok létesítése, a tömb katonai infrastruktúrájának gyarapítása, gyakoribb manőverek Európában – mindez újabb kiadásokra ösztönzi az európai országokat és arra irányul, hogy nyugtalanságot teremtsen az európai szövetségesek körében.

Forrás: ruvr.ru


Hasonló cikkek