A nép szolgája elismerte: korlátozták az ukrajnai oroszok jogait

Oleg Szeminszkij, a Nép Szolgája parlamenti képviselője úgy vélekedett, hogy ezután korlátozni fogják az orosz nemzetiségű ukrán állampolgárok jogait.

Mint ismeretes, az ukrán parlament július 1-i rendkívüli ülésén elfogadta az őshonos népekről szóló, Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett törvénytervezetet. Az előterjesztést a 450 parlamenti képviselőből 325 szavazta meg. A jogszabály csak a krími tatárokat, a karaimokat és a krimcsakokat ismeri el őshonos népnek Ukrajnában.

Ezzel kapcsolatban a világhálón a Nép Szolgája parlamenti képviselője az alábbiakat közölte: „A mai nap tragédia az orosz Kremlnek és az ukrán oligarcháknak, az ukránoknak pedig az igazságosság visszaállításának kezdete! Az orosz törvényi szinten nem őshonos nép, ezért teljes egészében nem rendelkezhet a nemzetközileg elfogadott emberi és szabadságjogokkal, valamint Ukrajna Alkotmányának és törvényeinek meghatározott normáival, eltérően az ukránoktól, a krími tatároktól, a karaimoktól és krimcsakoktól”.

A hírrel kapcsolatban a korrespondent.net megjegyzi: a parlamenti képviselő az Ukrajnában élő többi nemzeti kisebbséget, így a magyarokat, meg sem említi.


Hasonló cikkek