A népi kultúra átadása volt a tánctábor egyik célja

Őrizni és ápolni kell a hagyományokat

A felnőttek magyarlapádi, a gyermekek pedig bodrogközi és rábaközi táncokat ismerhettek meg a II. Iringó Gyermek- és Felnőtt Néptánc táborban.

Öt napon keresztül néptánc szerető fia­talok vették birtokba a soltszentimrei közösségi házat. Itt rendezték meg ugyanis a II. Iringó Gyermek- és Felnőtt Néptánctábort.

A tábort a soltszentimrei származású Számfira-Nagy Zita és férje, Számfira Máté szervezte, akik a Hatetudnád Tánctanoda vezetői is. Zita a párjával Szegeden lakik, ahol tavaly hozták létre a tánctanodát. Itt több csoportot oktatnak a táncpedagógusok. Zita soltszentimrei származású, egyetemi tanulmányai során táncantropológia mesterképzést is végzett Szegeden, férje, Máté pedig a Magyar Táncművészeti Egyetemen is szerzett egy diplomát.

Elmondásuk szerint nem pusztán a népi kultúra átadása fontos számukra, hanem egy nyitott, befogadó közösség építése, fenntartása is a feladataik közé tar­tozik.

A tábor programja keretében a felnőtteket a magyarlapádi táncokkal ismertették meg. Ezenkívül két gyermekcsoportot is oktattak, ahol bodrogközi és rábaközi tánclépéseket sajátítottak el a résztvevők. A kisebbeket Hajnal János, Lábas Kata és Kürtösi Lilla tanította, míg a nagyokat Bőtös Barnabás és Lehoczki Dóra, míg a felnőtt csoport haladását Zita és férje segítette. A zenét és a jó hangulatot a Talléros Együttes biztosította. Este táncházban is muzsikáltak a tallérosok.

Számfira-Nagy Zita lapunknak elmondta, hogy a hét során a gyerekek népi játékokkal, kézművességgel is megismerkedtek. Látogatást tettek a Szekeres Tejműhelyben, felfedezték a Kolon-tó állat- és növényvilágát, megtekintették az Árpád-kori templomromot, a Csonka tornyot. Péntek este pedig a táborozók bemutatták az egy hét alatt tanult táncokat.

A Kis-Iringó csoport rábaközi táncokat mutatott be, a legkisebbeket a Nagy-Iringó csoport követte, akik bodrogközi koreográfiájukat táncolták el. Az ifi-felnőtt csoporttól pedig magyarlapádi táncokat láthatott a lelkes közönség. A műsor zárásaként a Talléros Együttes és az oktatók is megörvendeztették a közönséget egy magyarpalatkai produkcióval. –írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek