A nők elhelyezkedését segítő központ nyílt Miskolcon

A nők elhelyezkedését és rugalmas foglalkoztatását segítő központ nyílt szerdán – az országban elsőként – Miskolcon, több mint 184 millió forint uniós támogatásból.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a miskolci központ átadásán azt mondta: a kormány 67 ilyen központ létre hozását tervezi az országban mintegy 14 milliárd forintból, elsősorban a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és a munka összehangolásának elősegítése és a kisgyermekes édesanyák társadalmi presztízsének javítása érdekében.

Közölte: legkésőbb 2018 októberéig valamennyi központ megnyílik az országban. Minden megyében három-négy ilyen központ jön létre azoknak az édesanyáknak, kisgyermekes anyáknak vagy gyermekvállalás előtt állóknak, akik szeretnének segítséget kapni a munka és a magánélet rugalmas összehangolásához – ismertette.
Miskolcon megnyílt a nők elhelyezkedését segítő központ

Ezek a család- és karrierpontok a munkaadóknak és szakmai szervezeteiknek is segítséget nyújtanak, és információval látják el a nőket foglalkoztatásuk lehetőségeiről, előnyeiről, módszereiről. Ahhoz hogy Magyarország demográfiai mutatói kedvező irányba változzanak, szükség van a nők munkaerőpiacra való reintegrálására, részmunkaidős állásokra, távmunkára, és más munkalehetőségek is segíthetik a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának növelését. A jogi keretek ezeket mind lehetővé teszik, de szükség van egyszerű, jól használható modellekre – fogalmazott az államtitkár.

A rugalmas foglalkoztatási központok segítséget nyújtanak abban is, hogy egyre több vállalat ismerje fel a családbarát munkahely előnyeit, amely hozzájárul a családos munkavállalók hosszú távú elégedettségéhez – mondta.
Novák Katalin közölte: a központok létrehozásának célja a relatív munkaerőhiány csökkentése is a gyermeknevelés mellett végezhető helyi szintű kompetenciafejlesztő és továbbképző programokon keresztül, valamint az, hogy a képzések által a kismamák képessé váljanak a karrierpálya-módosításra.

A központok működtetése elősegítheti, hogy a nők bátrabban merjenek belevágni a családalapításba, valamint növekedjen a kisgyermekes anyukák társadalmi presztízse, önbecsülése – tette hozzá, megjegyezve: a központok többek között tájékoztató kiadványokkal, karriernapokkal, állásbörzékkel, nyelvi és OKJ-s tanfolyamokkal, kompetencia- és készségfejlesztő tréningekkel, átképzésekkel, információs honlappal segítik majd a hozzájuk fordulókat.

A központ megnyitása előtt Lillafüreden megkezdődött a Nő a partnerség című konferencia, amelyet Novák Katalin nyitott meg.

A háromnapos rendezvényt a #Nő a siker alapítvány szervezi, amelynek alapítója, #Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje emlékeztetett, hogy 2018-ra a kormány meghirdette a családok évét. Azt mondta:

a család mozgatórugója, összetartója a nő, a feleség, az anya. Az alapítvány minden olyan női civil szervezettel partnerséget kezdeményez, amely a nők esélyegyenlőségéért, munkaerőpiaci helyzetük segítéséért, a nők ügyéről való közpolitikai gondolkodás erősítéséért tevékenykedik. Amikor először szervezték meg a konferenciát nők által irányított civil szervezeteket, gazdasági társaságokat hívtak meg országon belülről és a határokon túlról is. Idén, a V4-es elnökséghez kapcsolódóan céljuk megismerni, milyen jó gyakorlatok működnek a többi országban, valamint azt, hogy Magyarország milyen jó példát tud mutatni nekik.


Hasonló cikkek