A Notre-Dame felújításához több adományra lenne szüksége

Párizs megégett ékszere

Az egész világot megrémisztette, amikor egy pusztító tűzvész majdnem megsemmisítette a gótikus építészet egyik csodáját a Notre-Dame katedrálist. A tűz felégette az épület eredeti 13.századi fából készült tetőszerkezetét, a huszártorony pedig beomlott az alatta lévő boltozaton keresztül a főhajóba. Azonban az épület mai is figyelemre méltó statikai megoldásainak köszönhetően a boltozat nagy része és az épület fő szerkezete is megmaradt.

Most több mint két évvel később is nagyban folynak a felújítási folyamatok a székesegyháznál. Emmanuel Macron francia miniszterelnök a tűzvész után azt ígérte, hogy a felújítási munkálatokkal még a 2024-es nyári olimpia játékok megkezdése előtt végeznek, amelyet Párizs rendez. Az viszont kérdéses, hogy ez vajon mennyire tud megvalósulni.

A felújítási munkálatok folyamatának első része az épület biztosítása, stabilizálása volt, amelynek becsült költsége 160 millió euró. Ennek során eltávolították a rózsaablakot, vízköpőket és törmeléket. Továbbá állványokat építettek a torony helyreállításához, valamint védőhálót függesztettek ki a templom karzata fellett a lezuhanó kövek ellen.

Nem halad zökkenőmentesen a felújítás

A hatalmas károk miatt a templom adományokra szorult. Jöttek is az adakozások, ígéretek a világ minden tájáról. Így azt gondolhatnánk, ha van olyan felújítási projekt, ami bővelkedik anyagi forrássokban akkor az a Notre-Dame székesegyház. Most azonban a párizsi katolikus egyházmegye újabb 5-6 millió eurót igyekszik összeszedni a székesegyház belsejének felújítására.

Ez az a helyzet azért alakult ki, mert amikor első több százmillió eurós felajánlások megéreztek az olyan milliárdosoktól, mint Bernard Arnault és François-Henri Pinault, a kormány egy törvénnyel korlátozta a szerkezeti és helyreállítási munkálatokra felhasználható adományok összegét. Amellett, hogy visszaállítsák a történelmi 13. századi építményt eredeti fényébe, a templom új belső világítási és hangrendszerrel is ki akarja azt egészíteni, át akarja alakítani a tárlatvezetés elrendezését, és új bútorokat akar felszerelni a látogatók számára.

Habár az adományok folyamatosan érkeznek, nem lehet tisztán tudni, hogy a beígért adományoknak mekkora része érkezett meg eddig ténylegesen. A legnagyobb adományozók közül sokan csak lassan váltották be ígéreteiket, szemben azokkal, akik szerényebb összegeket adtak. A templom közleményében most a közösség nagylelkűségét kéri, hogy „dobogjon a Notre-Dame szíve”. Remélik, hogy lesznek művészek akik idejüket és segítségüket adják a Töviskorona ereklyetartó dobozának újraépítéséhez és egy új tabernákulum megépítéséhez.

Az adománygyűjtési erőfeszítéseken túl más akadályok is megnehezítik a felújítást. Először a tető beomlása miatt felszabadult ólomszennyezés, majd a világjárvány. Az egyház arra számít, hogy a tényleges helyreállítási munkálatok az év végén kezdődhetnek meg.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek