A növekvő átoltottság jót tesz a tőzsdéknek

A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd, ám az erősödő inflációs nyomással továbbra is számolni kell – közölte az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. alapkezelő csütörtöki online sajtótájékoztatója keretében az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: a Magyarországon működő társaság által kezelt vagyon az első negyedévben 2,1 százalékkal, tízmilliárd forinttal 484 milliárd forintra nőtt a múlt év végéhez képest. A teljes magyar piacon kezelt vagyon bő három százalékkal emelkedett egy negyedév alatt, meghaladva ezzel a 7110 milliárd forintot – idézték fel. A hazai piacon január-márciusban továbbra is a részvény- és vegyes alapokat keresték leginkább a befektetők – ismertették utalva arra hogy a kötvényalapokban kezelt vagyon is nőtt. Tovább csökkent a tőkevédett alapok aránya a portfólióban, ami ebben a kamatkörnyezetben természetes folyamat – tették hozzá.

Az alapkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a feltörekvő részvénypiacok teljesítménye az első negyedévben kevésbé tekinthető jónak. A 2 százalékos, relatíve gyenge hozam leginkább azzal magyarázható, hogy az amerikai kötvénypiacon számottevő hozamemelkedés volt a hosszú lejáratú papíroknál – magyarázták. Emellett az sem segített a piaci hangulaton, hogy a feltörekvő régiókban a járványhelyzet – Kína kivételével – kevésbé dinamikusan javult, mint a fejlett térségekben – fűzték hozzá.

A monetáris és fiskális ösztönző lépések világszerte folytatódtak, sőt az Egyesült Államokban a költségvetési lazítás sokkal magasabb fokozatra kapcsolt – emlékeztettek a közleményben. Az oltási kampányok egyre látványosabb eredménye emelte a kockázati étvágyat,  de a kezdeti nehézségek után Európa is egyre kedvezőbb helyzetben van – jegyezték meg.

A legnagyobb piaci kockázatot a robusztus növekedési perspektívák okozta inflációs várakozások és a kötvényhozamok emelkedése jelentette az első negyedévben – összegezte az Eurizon jelezvén, hogy várakozásaik szerint ezen tényezők egész évben fókuszban lesznek. Az Eurizon Asset Management Hungary március végén, mielőtt felvette anyavállalata nevét, még CIB Alapkezelőként volt ismert. Az Eurizon a nemzetközi vagyonkezelési piac szereplője és az Intesa Sanpaolo Group – melynek a CIB Bank Zrt. szintén része – vagyonkezelési divíziója.

Gazdaság | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek