A nyelvtörvény kalodájában a nemzetiségek kultúrája

Ezután csak az viselhet állami tisztséget, aki vizsgán bizonyítja, hogy megfelelő szinten tud ukránul. A kulturális rendezvényeken az ukrán kell, legyen a domináló nyelv.

A rádióban, televízióban, a színházakban is csak komoly, nehezet teljesíthető feltételek betartásával használható a nemzetiségek nyelve.

Ukrajnában július 16-tól hatályosak Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvénynek a kulturális életet elukránosító cikkei, valamint az állami tisztségviselők esetében kötelezőek az államnyelv ismeretének szintjét megállapító vizsgák.

Tarasz Kreminy, az államnyelvet védő biztos valóságos győzelmi jelentést tett közzé a Facebookon, melyben tájékoztatott az Alkotmánybíróság július 14-i döntéséről, mely szerint a jogszabály megfelel az alaptörvényben foglaltaknak.

A nyelvi ellenforradalmat, azt hogy a rádióadókat és tv-csatornákat kivonják a törvény hatálya alól, illetve töröljék az állami hivatalnokokra a törvény megsértése miatt kivetett bírságokat, valamint az orosz nyelv használatának visszaállítását az oktatásban, közös erővel sikerült meghiúsítanunk” – örvendezett az államnyelv őre.

 Mint ismeretes, a nyelvtörvényt a parlament 2019. április 25-án fogadta el.

 


Hasonló cikkek