A nyilvánosságra kerülő támadások csak a jéghegy csúcsát jelentik

A nyilvánosságra kerülő ügyek csak a jéghegy csúcsát jelentik azokban az esetekben, amikor rasszista indítékkal követnek el támadásokat kisebbségi vagy etnikai csoportok tagjai, vagy egészségkárosodott emberek ellen.

A Szlovák Nemzeti Emberi Jogi Központ (SNSĽP) a napokban elkövetett támadások miatt tette közzé a nyilatkozatot, mely szerint a támadások oka a gyűlölködés és az egyre inkább radikalizálódó társadalom. „Ha megsértik egyes emberek jogait, akkor mindannyiunk jogait sértik meg. Ha tétlenül fogjuk nézni ezeket a támadásokat, akkor közvetve megerősítjük a tetteseket abban a tévhitükben, hogy helyesen, és az egész társadalom nevében cselekednek.” – szögezte le a központ. “Mindenki tehet a rasszizmus és a szélsőségek terjedése ellen. Ha valaki diszkrimináció tanúja vagy elszenvedője lesz, az SNSĽP ingyenes jogi segítséget nyújthat neki.” – a SNSĽP egyúttal kiemelte a hatóságok munkáját azoknál a támadásoknál, amelyeknél sikerült vádat emelni a gyanúsított ellen.

Pozsonyban szombaton reggel egy 28 éves férfi megtámadott egy 22 éves siket fiatalembert. Még aznap őrizetbe vett a rendőrség egy 39 éves gyanúsítottat, aki hangosan szidott három afrikai, kenyai férfit. Egy évvel ezelőtt pedig Juraj Hossu megtámadta a fülöp-szigeteki Henri Acordát, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Forrás: TASR, parameter.sk

Fotó: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek