A nyíregyházi Jósa András Múzeum kapta az Év Múzeuma-díjat

Május 9-én együttműködési megállapodás aláírására került sor a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Móricz Zsigmond Színház között. A sajtótájékoztatón Dr. Rémiás Tibor bejelentette, hogy az Év Múzeuma-díjat 2019-ben a Jósa András Múzeum nyerte el.

A nyíregyházi múzeum a tavalyi évben rengeteg látogatót vonzott, márciusban a Seuso-kincsekarattak osztatlan sikert, a kiállításra már félidőben 19 ezer érdeklődő érkezett, 22 ezer regisztrált látogatóval zárt a kiállítás. A római császárkor késői szakaszából, a IV.-V. századból származtatott leletegyüttes 14 darabja 68 és fél kiló, nagy tisztaságú ezüst, tálaló készlet, dísztál, mosdáshoz használt mély tál, hozzá kancsók, vödrök, egy amfora, illetve illatszeres tégelyek tárolására való doboz.

A siker a Munkácsy 50! tárlattal folytatódott, a Seuso-kincsek látogatórekordja után 33 ezren regisztráltak a kiállításra. (Információkért kattintson!) A tárlat kezdetén 30, augusztus végén pedig újabb 20 kép került a kiállítótermekbe. A Bohém, a Mosónők, a Merengő, majd jött a Kis cukor tolvaj, az Ásító inas és a Cigányok az erdőszélen.

Az idei évben sem maradtak izgalom nélkül a kultúra szerelmesei, megérkezett a Jégkorszak Nyíregyházára. Január 22-én többek között egy mamutbébi és egy kardfogú tigris is beköltözött a múzeumba, de a látogatók olyan kihalt fajok csontvázaival és preparátumaival találkozhattak, amelyekkel az ősember naponta farkasszemet nézett.

Június 2-ig pedig jelenleg is várja a történelem rajongóit a Jósa András Múzeum, hiszen április elején megnyitott a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítása. A gyűjteményből az érdeklődők megismerhetik az antropológia tudományát és az embertani kutatások eredményeibe is bepillantást nyerhetnek. A Szóra bírt csontjaink június 2-ig várja a vendégeket, a múzeumban hasonló sikerre számítanak, mint a Jégkorszak kapcsán, melyet 15 ezer 130 látogató keresett fel.

Forrás: nyiregyhaza.hu


Hasonló cikkek