A nyugat-európai baloldal a migránsok csapdájába esett

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt korábbi főtitkára, Max Lercher szerint a migránsoknak meg kellene adni a jogot arra, hogy részt vehessenek az osztrák választásokon.

Az ötlet a politikus sajátjait is meglepte, Pamela Rendi-Wagner pártelnök el is határolódott a kijelentéstől.

Ifj. Lomnici Zoltán a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorban elmondta, érdekes megnézni például a 2012-es francia választási eredményekben azt, hogy a migrációs hátterű személyek hány százaléka szavazott baloldali pártokra. „Ha ennek valaki utánanéz, azt fogja látni, hogy 90 százaléka” – mondta.

 

A jövőben a bevándorlók megalakíthatják saját politikai erejüket

 

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a bevándorlók egyfajta gazdaállatnak tartják a baloldalt, amint az Michel Houellebecq: A behódolás című könyvében olvasható. „Az író ezalatt azt érti, hogy addig van szüksége a migránsoknak a baloldalra, amíg ők saját pártot nem alapítanak, amely idővel átveszi a hatalmat” – tette hozzá a Századvég jogi szakértője.

A regényben Franciaország nemsokára iszlám vezetésű lesz, legalábbis ami a köztársasági elnöki posztot illeti, valamint minden egyetemi oktatónak át kell majd térnie az iszlám vallásra. A nők helyzetével kapcsolatban érdemes megemlíteni a majdani többnejűséget, azaz az európai kultúrával és jogszabályokkal összeegyeztethetetlen változások következnek majd be.

„Összességében azt lehet mondani a helyzetről, hogy jelenleg a baloldal profitál ebből, hosszú távon azonban a bevándorlók meg fogják alakítani saját politikai erejüket. A javaslat nem átgondolt, és nincs eléggé kimunkálva, emögött csak a rövid távú politikai haszonszerzés látszik, nem pedig a hosszú távú stratégia” – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

 

A baloldal a migránsok szavazataira apellál

 

Pócza István az Alapjogokért Központ elemzője szerint Max Lercher és a mögötte álló emberek átgondolták a javaslatot. Viszont, ha közelebbről megnézzük, hogy ez mit jelent, láthatóvá válik, hogy az elgondolás alapján azok fognak szavazati jogot kapni, akik nem rendelkeznek állampolgársággal, valamilyen tartózkodási státusszal bírnak, és évek óta az országban vannak.

„Az elmúlt éveket figyelve el lehet mondani, hogy a beolvasztási folyamatok nem voltak sikeresek a nyugat-európai országokban. Az integráció célja az volt, hogy a migránsok minél hamarabb beilleszkedjenek a társadalomba, így például munkát és nyelvtudást biztosítsanak nekik” – mondta Pócza István.

Ezek a legtöbb országban az állampolgárság feltételei. Max Lercher, és mások, akik a javaslatot kidolgozták, éppen erre építhetnek. A migránsok állampolgárságot nem kapnak, szavazati jogot viszont igen, és mivel Európában való letelepedésüket az elmúlt években biztosították, így a baloldal a következő jó néhány esztendőben számíthat a migránsok szavazataira.

 

A baloldal a migránsok csapdájába került

 

Pócza István elmondta: egy amerikai egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal a migránsok csapdájába került, mivel egy idő után a baloldali erők nem tudnak majd megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeket a migrációs hátterű emberek támasztanak feléjük.

Belgiumban és Svédországban már létrejöttek muzulmán pártok, mégpedig azért, hogy érvényesítsék saját érdekeiket. A migráció komoly veszélye, hogy a hasonló jellegű pártok egyre jobban elterjednek majd Európában. További probléma, hogy a baloldali erők olyan elképzeléseket képviselnek, amelyeket a muszlim vallás nem fogad el, így még nagyobb késztetést éreznek majd arra, hogy saját politikai erejüket megteremtsék.

„Habár rövid távon ezeket az erőket nehéz hatalomra juttatni, a társadalomra, a politikára képesek nyomást gyakorolni ily módon” – emelte ki az Alapjogokért Központ elemzője.

Forrás

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek