A parlamenti képviselők a mandátumuk lejárta után is kapnak fizetést

A parlamenti képviselők zsebébe a választások előtti utolsó hónapokban még 926 139,68 euró fog vándorolni. Azok a képviselők is jól járnak, akiknek a 2020-as választások után távozniuk kell a parlamentből, hiszen a mandátumuk lejárta után is kapnak még fizetést.

Erre a célra 821 378 eurót különítettek el. Erről a parlamenti hivatal sajtóosztálya tájékoztatott. Az SZK Nemzeti Tanácsa 2019-ben összesen 5 527 760,76 eurót, a négyéves választási ciklus alatt pedig összesen 15 256 006,09 eurót költött el a képviselők fizetésére.

A parlament weboldalán közölt adatok szerint a képviselők havi alapfizetése jelenleg csaknem 3039 euró. A mandátuma lejárta után kéthavi fizetését kapja meg az a törvényhozó, aki legalább öt hónapig, és legfeljebb öt évig töltötte be ezt a funkciót. Aki több mint öt évig volt képviselő, a mandátuma lejárta után a havi fizetése háromszorosát kapja kézhez.

A megválasztott képviselőket megilleti az átalánydíjas költségtérítés is. Azok a törvényhozók, akiknek Pozsony megye (Bratislavský kraj) területén van az állandó lakhelyük, 1824 eurót, a többiek 2128 eurót kapnak ilyen címen.

A parlament elnökét és alelnökeit, valamint a parlamenti bizottságok elnökeit és alelnökeit további pótlékok illetik meg. A házelnök nem egész 498 eurós, a négy alelnök fejenként nem egész 332 eurós, a bizottsági elnök csaknem 166 eurós, a bizottsági alelnök pedig csaknem 83 eurós pótlékra tarthat igényt.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek