A Parthenon egy töredéke visszakerül Görögországba

Egy olaszországi múzeum visszajuttatja Görögország számára a Parthenon egyik szobrának töredékét. A mindkét fél reményei szerint végleges visszajuttatás, talán bátorítóan hat majd a többi múzeumra is, – különösképpen a British Museumra – hogy ők is visszaküldjék a náluk lévő darabokat.

A szicíliai regionális régészeti múzeum aláírt egy egyszeri négy évre szóló megállapodást az athéni Akropolisz Múzeummal, miszerint kölcsönadja a nála lévő fehér márványdarabot. Cserébe a görög múzeum egy vázát és szobrot kölcsönöz az olasz múzeumnak. Bár a végső cél a szicíliai A. Salinas Régészeti Múzeum számára, hogy a darabok véglegesen visszakerüljenek Athénba.

Az i.e. 5. századi Pathernont díszítő szobrok megmaradt darabjainak több mint felét, a londoni British Museum őrzi, amely már régóta ellenáll a görögök restitúcióra vonatkozó kéréseire.

Az Olaszországtól visszaszolgáltatott töredék, egy márványdarab a görög vadászat istennőjét, Artemiszt ábrázoló szobor jobb lábfejéből. Az istennő szobra eredetileg a templom oldalán körbefutó 160 méteres, szobrokból álló fríz keleti oldalán állt.

Palermóba a 19. századi szicíliai angol konzul, Robert Fagan révén került, bár máig nem tudni hogyan jutott hozzá. Fagan halála után, az özvegye eladta a töredéket a Palermói Egyetem múzeumának, amely később A. Salinas Múzeum lett.

A Parthenon, British Museumban őrzött darabjait Lord Elgin szerezte meg, aki az Oszmán Birodalom brit nagykövete volt a 19. században.

A szobrok – 17 darab az épület lábazatából, és a fríz részéből – már régóta hosszú viták tárgyát képezi Nagy Britannia és Görögország között. Nagy Britannia továbbra is tarja magát, hogy Elgin legálisan szerezte a szobrokat, amikor Görögországot az oszmánok uralták. A görög kormány állítása szerint azonban azokat ellopták, és szeretné a szobrokat visszakapni, hogy azokat a 2009-ben megnyitott Akropolisz Múzeumban állíthassa ki.


Hasonló cikkek