A pénzről tudatosan tinédzsereknek – Októberben folytatódik a gazdasági előadássorozat

egy-ora-a-gazdasagrol

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és az OpenReg regionális fejlesztési ügynökség tavasszal indított előadássorozatot „Egy óra a gazdaságról” címmel, amely a hetilapunkban is közölt pénzügyi intelligenciáról szóló rovat sikeréből építkezett. A sorozat ötletgazdáját, Rajkovics Péter közgazdászt kérdeztük a programról, amely októberben újabb helyszíneken folytatódik.

Mikor és miből jött az ötlet, hogy felvilágosító előadást tarts pénzügyekről középiskolásoknak?

Az olvasók is emlékezhetnek arra, hogy tavaly huszonhat részes sorozatban a Szabad Újságban és a Csallóköz hetilapban jártam körül a pénzügyi alapismereteket. Akkor az a cél vezérelt, hogy tudatos gondolkodásra serkentsem a felvidéki magyar újságolvasókat, mert sokuk nem tud bánni az anyagiakkal. Ennek eredménye, hogy még a viszonylag magasabb fizetésből élők sem képesek kijönni havi bevételeikből. A takarékosságot a vidéki ember jól ismeri, ez a sorozat nem is erről szólt, hanem arról, miként tudunk a pénzügyi intézmények uralta világban jól gazdálkodni a növekvő állandó kiadásokkal úgy, hogy a jövőbe is tekintünk.

Sikeres volt a sorozat?

Igen, nagy számban érkeztek visszajelzések, és éppen a Kerekasztal tavalyi éves konferenciáján kerestek meg azzal az ötlettel, hogy a témát jó volna bevinni a középiskolákba, mert az ottani diákoknak is kevés az információjuk a pénzügyekről. Az ötlet tavasszal valósult meg, amikor elkezdtem felkeresni első körben a csallóközi iskolákat, hogy egy iskolai tanóra alatt beszélgessek velük a témáról. Azóta a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványnak köszönhetően, amely a projekt mellé állt, egy konferencia is megvalósult a témában, sőt, egy kiadvány is várja majd a diákokat és a tanárokat az őszi folytatás során.

Kiknek ajánlod az ilyen előadásokat?

Mivel az alapkoncepcióban a diákokat szerettem volna megszólítani, így nekik, de már az eddigiek során is felmerült, hogy akár a felnőttek is szívesen meghallgatnának egy hasonló előadást. Igazgatók és tanárok egyaránt felkerestek, hogy jó volna a témát a kollégáik között is érinteni, mert szükség van rá. Ennek kapcsán egyébként örvendetes, hogy a szaktárca is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a pénzügyi intelligencia kérdéskörére az iskolákban, de ahhoz, hogy ez sikeres is legyen, az szükséges, hogy megfelelő szakemberek oktassák az ilyen tárgyakat és ne csak egy újabb kényszerű feladott jelentsenek az iskolák számára.

Melyek azok a témák, amiket érintesz ezeken a rendhagyó órákon?

Mivel negyvenöt percről van szó, így csak arra van lehetőség, hogy érintőlegesen foglalkozzunk a kérdésekkel, de ez is a cél. Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy tudatosan kezeljék a pénzügyeiket, mert ez meghatározó szerepet játszik majd az életükben. Napjainkban ugyanis az a tapasztalat, hogy ugyan túl nagy szerepet kap a fiatalok életében a pénz, de annak kezelése és beosztása azért is gondot jelent számukra, mert szüleik azt a generációt képviselik, akiknek a legkeményebb átalakulások közepette kellett felnevelniük gyermekeiket, és maguk sem értik pontosan a gazdasági rendszerünk működését. Ami a témákat illeti, a mindennapi élet kérdéseit próbálom felvetni. Azt szeretném tudni, milyen havi jövedelemből szeretnének élni, és mit gondolnak, vajon mennyit tudnak majd az iskola befejezése után keresni. Ezen kérdések során rengeteg dolog előjön, magam is sokat tanulok, mert ugyan még én is emlékszem középiskolai önmagamra, de a lányok és fiúk új szemléletmódokat vázolnak.

Mennyire látják reálisan a pénzügyeket a tinédzserek?

Azt gondolom, hogy van elképzelésük arról, mennyit is lehet bérként hazavinni, mert sokan már vállaltak valamilyen munkát, vagy beszélnek erről szüleikkel, de arról a felnőttekhez hasonlóan kevés információjuk van, hogy az anyagiak magukban, még nem biztosítanak megfelelő életet. Sajnos, a média is szerepet vállal abban, hogy olyan tévhitekkel növünk fel, amelyek elhitetik, hogy a pénz jelenti a megoldást, pedig annak kezelése sokkal fontosabb. Természetesen, szükséges, hogy megfelelő szintű bevétellel rendelkezzünk, de rengeteg olyan embert ismerek, akik a kevésből jóval többet képesek megengedni maguknak, mint azok, akik az átlagfizetés másfélszeresét költik el. Az ok csupán annyi, hogy a csillogó világban szükség van pénzügyi ismeretekre, és fel kell mérni, hogy a kínálati tengerből mit választunk az igényeink kielégítésére. Nem árt néha szakemberekkel beszélgetni a pénzügyekről, akik képesek megmutatni a számunkra érdekes lehetőségeket és nem csupán olcsó marketingakciók alapján dönteni akár a hitelekről.

A tudatosság lenne tehát a kulcs?

Azt gondolom, hogy igen. A pénzügyek terén bizonyosan nem árt, ahogy az élet más területén sem, de ott figyelni kell az adagolásra. Az anyagi kérdésekben viszont azért van rá feltétlenül szükség, mert máskülönben néhány „okos” ember dönt majd jövőnkről a bankok központjában, hiszen a globális vállalatokban már a kreatív és tudatos gondolkodás uralkodik.

Mikor várható az előadások folytatása?

Októberben tervezzük a folytatást, többek közt Zselízen, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban és Komáromban is újabb előadásokról egyeztetünk. Ahol lesz rá lehetőség, ott a témák sorát bővítenénk is az életre való neveléssel, amely egy újabb iskolai óra keretén belül további segítséget jelenthet a jövőtervezésben. Emellett a közösségi oldalon való jelenlétet videós anyagokkal is szeretnénk bővíteni, arra törekszünk majd, hogy minél több helyre eljusson a kiadványunk. Aki pedig úgy érzi, hogy szeretné az iskolájában is meghallgatni ezt az ingyenes előadást, a rajkovics@gmail.com e-mailcímen, vagy a facebook.com/egyoraagazdasagrol oldalon jelentkezhet.

Neszméri Tünde

(Megjelent a Szabad Újság szeptember 23-i számában.)


Hasonló cikkek