A perediek nem adják fel

pered-tabla

Pereden 2012 márciusában referendumon mondták el véleményüket a választópolgárok a település nevéről. A népszavazás eredményes volt, az urnához járulók kétharmada a Pered névhasználat mellet tette le voksát.

A szavazásra jogosultak 64,47 százaléka járult az urnákhoz, ami szlovákiai viszonylatban nagy részaránynak számít. A kormány a döntést mégis figyelmen kívül hagyta. Az önkormányzat nem adta fel, tovább küzd. Borsányi Gyula polgármestert kérdeztük.

Hol keresnek jogorvoslatot és milyen eredménnyel az érvényes referendum eredményének elfogadtatása érdekében?

Már több fórumon próbáltuk érvényesíteni jogunkat. Az alkotmánybíróság visszautasította a kérelmünket. A kassai testület elfogadta a kormány döntését, melyet azzal indokoltak, hogy nem jogosult személy adta be a keresetet. Az ő értelmezésükben ugyanis olyan személynek kellett volna beadnia a keresetet, aki részt vett a szavazáson. Mivel a népszavazás is titkos, nem tudjuk bizonyítani, hogy ki vett azon részt és ki nem. A kerületi bírósághoz fordultunk, amely szintén elfogadta a kormány döntését. Az ő érvelésük szerint a kormánynak jogában áll nem elfogadni a referendum eredményét. Jelenleg a legfelsőbb bíróság döntésére várunk.

Előfordulhat az is, hogy évekig elhúzódik a döntés. Valószínűleg nem is szeretnének döntést hozni ez ügyben, legalábbis nem a mi javunkra.

Azt veszem ki a szavaiból, hogy elszántak és a végsőkig küzdenek.

Nem adjuk fel. A kormány azzal indokolta döntését, azaz hogy nem fogadja el a népszavazás eredményét, hogy a szlovák szótárakban nem szerepel a Pered kifejezés. Véleményük szerint szlovák nyelven csak azok a helynevek használhatóak, amelyek szerepelnek a helységnévszótárban. A perediek viszont úgy döntöttek, hogy a települést szlovák nyelven is Perednek kell nevezni. Ahhoz, hogy a szótárba bekerüljön Pered, mint településnép viszont politikai akaratra van szükség, ami jelenleg hiányzik. Nincs, aki a törvényhozásban támogatna bennünket. Olyan politikusoknak kellene a parlamentben dönteni ez ügyben, akik szolidárisak velünk, megértenek bennünket, de jelenleg ilyen képviselőnk nincs.

A Magyar Közösség Pártja nemrég indított egy petíciót, melyben azt kérik, a népszavazások eredménye legyen kötelező érvényű a kormány számára. Mit vár ettől?

Meg kell próbálnunk minden lehetőséget, hogy a nép akarata, amelyet népszavazáson nyilvánít ki, érvényesüljön. Meg kell mutatnunk a hangunkat. Európa felé is jeleznünk kell igényeinket. Sajnos, ez a kormány sok esetben nagyon arrogánsan viselkedik. Bízom benne, hogy a petíció sikeres lesz, azaz összegyűjtjük a kellő mennyiségű aláírást. Gond akkor lehet, ha hasonlóan járnak el velünk szemben, mint az oktatás színvonalának megtartásáért indított petíció kezdeményezőivel, tehát lesöprik a kérdést az asztalról. Ennek ellenére meg kell mutatnunk az erőnket, és ez egy jó lehetőség.

Neszméri Tünde

Fotó: archívum

(Megjelent a Szabad Újság november 4-i számában.)


Hasonló cikkek