A PET – palackokkal teli Borzsában fürdött a kárpátaljai aktivista

Másodpercenként 100 flakon „lépi át a határt”

Miközben előzőekben is hírt adtunk róla Kárpátalján jelentős károkat okozott a belvíz, a patakok, folyók áradása, a vízszint emelkedésével mind nagyobb mennyiségű hulladék kerül a határon túlra.

A kárpátaljai természetvédők megfigyelőse szerint az idén jóval korábban indult el a tiszai „hulladékexport”. A megáradt folyón másodpercenként 100 műanyag palack sodródik át Magyarországra, s bár Vásárosnaménynál igyekeznek feltartóztatni a szemétáradatot, jut belőle a Dunába és a Fekete-tengerbe is…

Lapszemlénk a témában

A kárpátaljai folyók szennyezettségének állapotáról az ukrinform.ua Ukrajna állami információs és hírügynöksége is beszámolt

A kárpátaljai folyók szennyezettségére kívánta felhívni a figyelmet Viktor Bucsinszkij környezetvédő aktivista, amikor a hulladékokkal eltorlaszolt Borzsába vetette magát címmel, jelent írás.

Az aktivista elmondása szerint bármely kárpátaljai folyót választhatta volna a figyelemfelkeltésre, mert mindegyiken hasonlóan siralmas a helyzet. Ám azért választotta a Borzsát, mert szerinte jelenleg az a legszennyezettebb kárpátaljai folyó. A lubickolásra a folyó Felsőremete térségében lévő szakaszát választotta, mert ott állandóan sok PET-palack torlódik fel.

A LEGUTÓBBI ÁRADÁSSAL A SOHA EL NEM BOMLÓ HULLADÉKOKBÓL JÓKORA SZIGET KÉPZŐDÖTT. AKKORA, HOGY A HELYIEK ÁLTAL FÜRDŐZÉSRE HASZNÁLT SZAKASZON NEM LÁTNI A VIZET.

Mindez a folyók mentén élők nemtörődömségének az eredménye. Illetve annak, hogy vidékünk településeinek 40 százalékában nem megoldott a hulladékkezelés. Az emberek az ártérre hordják a háztartási hulladékokat, vagy nemes egyszerűséggel a folyókba dobják a szemetet. Hatalmas károkat okozva a környezetben és folyóink élővilágában.

Bucsinszkij szerint jelenleg nincs mód a szemét eltávolítására, arra tavasszal kerülhet sor. Feltéve, hogy addig a Borzsa nem szállítja át Magyarországra.

Ha tetszett a hírcikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek