A piaci műtárgyak negyede hamis

Ügyes hamisítók egy antik tálalószekrényből képesek akár tucatnyi hamisítványt is elkészíteni, még a régiségkereskedőket is meg tudják téveszteni a másolatokkal – írja a Magyar Nemzet.

Magyarországon – más európai országokhoz hasonlóan – évente több száz olyan bűncselekmény történik, amely műtárgyakkal, régiségekkel kapcsolatos. A tolvajok mellett a piac törvényei­hez, azaz a kereslethez igazodva a hamisítók is jelen vannak a műtárgy-kereskedelemben. A Magyar Nemzet információi szerint az utóbbi idők slágere a bútorhamisítás.

Az egyik legnagyobb magyar műtárgykereskedő, Kieselbach Tamás szerint az elmúlt két évtizedben közel tízmilliárd forintnyi hamis műtárgy foroghatott a hazai piacon. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2020. júniusi adatai szerint a hivatalos élő és online akciókra felajánlott tárgyak 15-30 százaléka hamisítvány, a bolhapiacokon, kiskereskedésekben, gyűjtők közti kereskedelemben még nagyobb lehet ez az arány. Einspach Gábor igazságügyi szakértő – aki a rendőrség felkérésére több nyomozás során segítette a hatóság munkáját – szerint a csalások leleplezésének a szakértők felkészültsége mellett a hazai műtárgyak komoly adatbázisa lehet az egyik alapja.

A hamisítók most a bútorokra álltak rá. Egy antik tárgyból négy-öt másikat varázsolnak, de olyan eset is előfordult, hogy egy kétszáz éves tálalószekrényt darabjaira szedtek, és azokból tucatnyi hamisítvány készült el. A bútorok származására utaló jelek, jelzések és az előállítás dátumai sok bútorról hiá­nyoznak, így a gyűjtőknek az azonosítás más lehetséges módjaira kell támaszkodniuk. Ezt persze a csalók is jól tudják. A műértők az egyes korok stílusjegyeit, a készítők specialitásait és a vidékekre jellemző sajátosságokat keresik.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek