A PS/Spolu indítványozza a szavazatok újraszámolását

A Progresszív Szlovákia/Spolu parlamenten kívüli pártok koalíciója panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz a parlamenti választásokkal összefüggésben – jelentette be Michal Truban, a koalíció listavezetője.

Trubanék a szavazatok újraszámolását indítványozzák. Emellett állásfoglalást kérnek azzal kapcsolatban is, vajon a koalíciókról szóló szabályt egyformán alkalmazták-e minden politikai tömörülés esetében. „Panaszt nyújtunk be az alkotmánybírósághoz, és kérvényezzük, hogy rendelje el a szavazatok újraszámolását. Nem azért teszünk így, mintha abban reménykednék, hogy ez jelentősen befolyásolhatja az eredményt, és netán a parlamentbe juttathatja a PS/Spolu koalíciót. Őszintén: erre az esély elenyésző.” – hangsúlyozta Truban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a választás a demokrácia legalapvetőbb megnyilvánulása, ezért az eredményhez nem fűződhetnek kétségek.

Silvia Hudáčková, a PS-Spolu szóvivője elmondta: az utóbbi 10 napban 1135 állampolgári bejelentést kaptak. Ezeket továbbították az alkotmánybíróságnak. „A választók által küldött bejelentések szerint 631 szavazókörzetben legalább 872 preferenciaszavazatot nem számoltak el. Legalább 189 esetben került sor alkotmánysértésre a külföldről, postai úton történő szavazással összefüggésben.” – állítja Truban.

A PS/Spolu indítványozza, hogy a problémás körzetekben számolják újra a szavazatokat, illetve hogy az alkotmánybíróság kérje el a Szlovák Postától az összes, szavazatot tartalmazó, át nem vett küldeményt.

A PS/Spolu koalíció a szavazatok 6,96 százalékát szerezte meg a februári választásokon.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek