A Qatar Airways 25 százalékos részesedést szerez a harmadik legnagyobb orosz légikikötőben

A katari állami Qatar Airways szándéknyilatkozatot írt alá a harmadik legnagyobb orosz légikikötő, a moszkvai Vnukovo repülőtér 25 százalékos tulajdonrészének a megszerzéséről.

A Financial Times internetes honlapja idézte a Qatar Airways vezérigazgatóját, Akbar al-Bakert, aki azt mondta, hogy a részesedés megszerzéséről szóló megállapodást nyolc héten belül megkötik.
Az illetékes nem közölt vételi árat.

A moszkvai repülőtér, amelynek az utasforgalma tavaly elérte a 18 milliót, kormányváróként is működik.
A repülőtér 74,9 százaléknyi része Vitalij Vancev orosz üzletember és üzleti partnereinek a tulajdonában van.

Qatar Airways vezérigazgatója nem tárta fel, kinek a 25 százalékát veszi meg, de az orosz állami vagyonalap jelezte, hogy nem tervezi privatizálni 25 százaléknyi részesedését.
Katar komoly üzleteket kötött eddig is Oroszországban. Egyebek között 238 millió dollárért 25 százaléknyi részesedést vett a szentpétervári légikikötőben 2016-ban a QIA katari befektetési alap. Szintén a QIA tavaly a Glencore svájci cégcsoporttal együtt 19,5 százaléknyi hányadot szerzett a Rosznyefty olajvállalatban 10,2 milliárd dollárért. Később azonban a konzorcium 14 százaléknyi részesedést továbbadott a kínai CEFC beruházási csoportnak 9,1 milliárd dollárért.

 


Hasonló cikkek