A régi, jól bevált recept – Stephen King The Institute (Az Intézet)

Stephen King legújabb regénye szeptember 19-én jelent meg az Egyesült Államokban The Institute címmel (Az Intézet), jelenleg a második helyen áll a New York Times bestseller listáján, de vajon rászolgált a könyv a sikerre?

A történet szerint az éjszaka közepén egy minneapolisi csendes, kertvárosi utcában behatolók megölik Luke Ellis szüleit, őt pedig egy fekete terepjáróba tuszkolják. Luke később az Intézetben ébred, egy szobában, amely pont úgy néz ki, mint a sajátja, kivéve, hogy nincsen ablaka. Az ajtaján túl más ajtók nyílnak, melyek mögött gyerekek laknak különleges képességekkel – telekinézis és telepátia −, akik pont ugyanúgy kerültek oda, mint Luke.

Hamarosan kiderül, hogy az Intézet dolgozói a legkülönfélébb, kegyetlen kísérleteket hajtják végre az ott lakókon, melyeknek egyikük sem ismeri a valódi okát. A legnagyobb probléma pedig, hogy az Intézetből még soha, egyetlen gyereknek sem sikerült megszöknie.

King az új regényében a régi, jól bevált klisékkel dolgozik, melyek oly sok művében megtalálhatóak (Tűzgyújtó, Carrie, A Ragyogás), de ez nem von le a könyv értékéből. Luke – a főszereplő −, nem csupán azért izgalmas karakter, mert képes néha tárgyakat megmozgatni az elméjével, hanem roppant módon okos, egy igazi zseni, aki fiatal kora ellenére nem hagyja, hogy a nála hatalmasabbak elnyomják. Nem hajlandó beletörődni, hogy elvették a szabadságát, hogy ki van szolgáltatva mások brutalitásának.

De vajon elég-e az intelligenciája, hogy kiszabaduljon onnan, hogy megdöntse az Intézet hatalmát?

Fritsi Péter


Hasonló cikkek