A rendszerváltás óta először nem indulnak a választásokon a szlovák kommunisták

A rendszerváltás utáni önálló Szlovákia politikatörténetében 2020-ban fordul majd elő elsőként, hogy a Szlovákia Kommunista Pártja, a KSS nem méreti meg magát a választásokon.

A Denník N szúrta ki, hogy a kommunisták nem adták le határidőre választási listájukat. A párt képtelen volt előteremteni az induláshoz szükséges, tizenhétezer eurónyi illetéket.

A KSS az 1992-es első, illetve a 2016-os, utolsó választáson sem ugrotta meg a parlamenti küszöböt, ahogy 2002-est leszámítva semmikor máskor sem. Abban az évben 11 képviselőt sikerült a Nemzeti Tanácsba juttatniuk, de 2006-ban ki is estek onnan. 2010 óta pedig egyszer sem ugrották meg az egy százalékot.

A denník N idézi a párt egyik tagját, Jalal Suleimant, aki szerint a 2021-ben századik születésnapját ünneplő párt történetében először fordul elő az ilyesmi. Ez nincs egészen így, hiszen az 1935-ös választáson még igen, de 1945-ig már nem indultak el egy választáson sem a kommunisták. A lap szerint Suleiman tekinthető a párt legismertebb arcának, gyakori antiszemita és arab párti kijelentései miatt. A pártnak jelenleg mintegy 2800 tagja van, tehát fejenként kábé hat eurót kellett volna a közösbe dobniuk, hogy elindulhassanak.

A KSS nem tekinthető az eredeti kommunista pártnak, ’90-ben nevet változtatott Demokratikus Baloldal Párt (SDĽ) megnevezésre. Az SDĽ 1999-ben egyébként kettészakadt, egy bizonyos Robert Fico és köre lépett ki a pártból, hogy aztán 2004-ben újra összeálljon velük, ezúttal már Smer-SD néven. Technikai szempontból tehát a Smer tekinthető a kommunista utódpártnak.

Forrás: Denník N, ma7.sk

Fotó: ismeretlen szerző


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek