A Rimaszombati járásban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

Szlovákiában egyre súlyosabb a helyzet az afrikai sertéspestis terjedésével összefüggésben. Tavaly óta a fertőzés 6 járásban terjedt el, legújabban már a Rimaszombati járásban is felbukkant.

Emellett jelen van a Tőketerbesi, Nagymihályi, Kassa-vidéki járásokban és Kassa város területén is. A Rozsnyói járásban egy héttel ezelőtt vették nyilvántartásba az első pozitív esetet. Szlovákiában eddig 222 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestist vaddisznók szervezetében.
A vírust legújabban egy Rimaszombati járásban levadászott vaddisznó szervezetében mutatták ki a zólyomi referencialaboratóriumban. A vaddisznót Sajólenke község határában lőtték, mintegy 4 kilométerre a szlovák-magyar határtól. A magyar oldalon már régóta terjed a fertőzés a vadállatok között.
A minisztérium utasította a vadászokat az intenzív vaddisznóvadászatra. A talált vagy levadászott vaddisznótetemekből történő mintavétel költségeit az állam téríti.
A környező országokban csak idén mintegy 7000, a vaddisznóállományhoz köthető esetet vettek nyilvántartásba. A legtöbb esetet, 2900-at Magyarországon igazolták, 2700 Lengyelországhoz köthető. A vírus terjedése szempontjából ez a két ország jelenti a legnagyobb kockázatot Szlovákiára nézve.

Forrás: ma7.sk

Fotó: MTI


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek