A rockzene volt a “Házhoz megy a Zenede” előadás témája

Kitörő lelkesedéssel fogadták a diákok az országjáró zenetörténeti előadássorozat következő eseményét Miskolcon, a Művészetek Házában. A témát ezúttal a rockzene adta.

2012-ben álmodta meg Bordás József Artisjus-díjas dobművész, zenetanár a Házhoz megy a Zenede elnevezésű könnyűzenei előadássorozatot. Az országjáró turné azzal a céllal jött létre, hogy a 20. század könnyűzenéjének fejlődését mutassa be a blues, swing, beat, soul, rock, pop zenei stílusok érintésével. A rendezvényen élőzenével szólalnak meg a mostanra már kultikussá vált dalok, így a diákok a szöveges ismertető mellett egy remek hangulatú koncert részesei is lehetnek.

Érkeznek a diákok a miskolci előadásra (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök))

Az ingyenes előadások célja a fergeteges bulin túl, hogy a fiatalok minőségi élőzenét hallgassanak, és minél többen tanuljanak hangszeren játszani. Éppen ezért a Zenede minden alkalommal hangszerkiállítást is visz magával, ahol a diákoknak lehetőségük van kipróbálni az elektromos gitárokat, zongorát, dobokat.

Miskolcon most három alkalommal hallhatták a Rocklegendák című interaktív előadást, ami két részből állt. Bordás József szöveges zenetörténeti ismertetőt tartott a blues, swing zene születésétől indulva a rock and rollon át, a blues-rock, southern rock, hard rock, punk, glam rock, thrush metal, heavy metal stílusok kialakulásáról, jellegzetességeiről, majd zenész kollégáival élőzenében is szemléltették az elmondottakat.

Olyan meghatározó előadókkal ismerkedtek a diákok, mint nemzetközi szinten Louis Armstrong, Bill Haley, Elvis Presley, Little Richard, The Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Depeche Mode, Queen, Iron Maiden, AC/DC, Metallica. Magyarországról pedig a Hungária, Omega, ILLÉS, Metró, Radics Béla és a Tűzkerék, Hobo Blues Band, Beatrice, P.Mobil, Skorpió, LGT, Piramis, Edda, Republic, Bikini, Tankcsapda.

Bemutató élőzenével (Fotó: Mezei Gábor/ Zenede)

Szó esett az elektromos hangszerek kialakulásáról – a Fender gitártól a Hammond orgonáig –, a híres woodstocki fesztiválról, valamint a rockzene színházi megjelenéséről. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár forradalmasította a zenés színházat. Presser Gáborék 1973-ban megírták a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, majd újabb, kiemelkedő esemény volt az István a király című rockopera 1983-as bemutatója. Két ikonikus film is megemlítésre került: az amerikai Hair (1979) és a magyar Kopaszkutya (1982).

A 60 perces előadás alatt fotókat, korabeli videókat láthattak a diákok művészekről, zenekarokról a kivetítőn A szöveges részek között pedig Bordás József és zenészbarátai, Baricz Gergő (énekes), Nagy Zoltán (gitáros), Megyaszay István (basszusgitáros) élőben is eljátszottak néhány nagy slágert.

Felcsendültek többek közt olyan legendás dalok, mint az I can’t get now (Rolling Stones), Csókkirály (Hungária), Smoke on the water (Deep Purple), Another brick in the wall (Pink Floyd), Zöld csillag (Tűzkerék), We will rock you (Queen), Highway to Hell (AC/DC). Az előadást egy magyar rock-egyveleg zárta.

Gitárjáték a hangszerkiállításon (Fotó: Vona Ildikó/ Pannon Hírnök))

Miskolcon hatalmas sikert aratott a hiánypótló előadás, ezért visszahívták a zenészeket. Aki most lemaradt a rendezvényről, az február 21-én vagy 22-én pótolhatja.

Az országjáró turnét a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az elmúlt 9 évben 28.000 általános iskolás és középiskolás tanuló látta. A Zenede 2021 novemberében indult, Rocklegendák című interaktív előadássorozata 2022. 04. 31-ig tart. Ezalatt 37 helyszínen, 60 előadásra kerül sor. A turné április után Erdélyben folytatódik.

(Kiemelt kép: Mezei Gábor fotója/ Zenede)

 

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek