A román oktatás katasztrófája

Annyi szomorú igazság van az alábbi szövegben, hogy ha mindez fájna, a drága jó oktatási miniszter asszony sikoltozva fetrengene a hivatalában.

Őszintén mondom: szomorúnak tartom az oktatási miniszter asszony utóbbi időben – különösen a PISA-felmérések eredményeinek kiderülése után – tett nyilatkozatait. December miatt nem feledhetjük, hogy az általa mondott dolgok a híres „Maradjanak a helyükön!” felszólításra emlékeztetnek (utalás Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor utolsó, 1989. decemberi, bukaresti nagygyűlésére, aki ezekkel a szavakkal próbálta csitítani a lázadozni kezdő tömeget – a szerk.); ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, a minisztérium (és főleg a miniszter) a helyén van, ha nem tudunk adni plusz száz lejt (Ceauşescu 100 lejes nyugdíjemelés ígéretével próbálta elejét venni a lázadásnak – a szerk.), akkor aprítunk még néhány papírt (utalás az új miniszter bürokráciacsökkentési ígéretére – a szerk.) és a következő ötéves tervben áttérünk a „kreativitásra és innovációra.

Ezek nem csak „szavak, szavak, szavak”, hanem cinikus szavak, melyek azt mutatják nekünk – még egyszer –, hogy a minisztériumé a „teljesítmény”, a diákok és tanáraik pedig tovább vonszolják hiányosságaikat és gondjaikat.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció


Hasonló cikkek