A románul nem beszélő székely kosaraslányoknak adott igazat a bíróság

Első fokon ítéletet hirdettek annak a temesvári orvosnak az ügyében, aki nem vette fel a székelyföldi kosaraslányok anamnézisét, arra hivatkozva, hogy nem beszélnek jól románul.

Az eset még tavaly februárban történt, amikor a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú leány kosárlabdacsapata Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében. Három játékosnak hiányzott a sportorvosi jóváhagyása, ezért arra kényszerültek, hogy Temesváron forduljanak orvoshoz. A probléma azzal kezdődött, hogy a kardiológus szóvá tette, hogy az egyik 12 éves kislány nem tud románul.

Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a sajtó elé tárta az esetet, mondván, hogy a szakember a végletekig megalázta az egyik tanítványát. Az orvos még a kórlap hátuljára is feljegyezte, hogy az „a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”. Az ügyben a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult, mely 2000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, és felszólította a kórházat a betegjogi törvény betartására.

Az eset már rég feledésbe merült volna, ha az illető orvos, Maria Livia Popescu nem nyújt be fellebbezést a temesvári fellebbviteli bíróságra a büntetés eltörlése érdekében. Állítása szerint ő nem azt írta a papírra, hogy a gyerek nem játszhat a román nyelv hiányos ismerete miatt, hanem csak megállapította, hogy nem tud románul, ezért nem tudta felvenni az anamnézist.

A bíróság előtt az orvos azzal is támadta az edzőt, hogy a bajnokság előtt nem ellenőrizte le a diákok orvosi papírjait. Ugyanakkor azzal védekezett, hogy minden vizsgálatot elvégzett, egyedül az orvosi előzmények felvétele maradt el, mert a gyerekek nem értették, mit kérdez. Elmondása szerint azért nem kérte meg az edzőt, hogy segítsen a gyerekekkel kommunikálni, mert az nem ismerte a releváns orvosi adatokat.

A bíróságot nem győzte meg az orvos érvelése, úgy ítélte meg, hogy az orvos akkor járt volna el korrekt módon, ha megkéri az edzőt, hogy segítsen szót érteni a növendékekkel. Nem állja meg a helyét az orvosi titoktartásra hivatkozni, tekintettel arra, hogy a titoktartás a megszerzett információkra vonatkozik, és nem használható ürügyként a betegek jogainak megsértésére, vélekedett a bíróság, mely azt is szóvá tette, hogy ha már Maria Livia Popescu felvállalta, hogy a családorvosi papírok hiányában is megvizsgálja a lányokat, akkor kötelessége lett volna teljes körű szolgáltatást nyújtani.

Az orvos ügyvédje továbbra is fenntartja, hogy nem érte diszkrimináció a kosaraslányokat, ezért fellebbezést nyújtanak be az elsőfokú döntés ellen.

Forrás: foter.ro


Hasonló cikkek