A Rónay–örökség kincset ér Kiszombornak

A 18. századig visszanyúló történelmi élet ma is sokat jelent a településnek. Most erre alapoznák a turizmus jövőjét jelentős támogatást szánva rá

A Rónayak egykoron fellendítették a falu életét. Fejlesztették a községet, őrizték értékeit és biztonságot adtak az embereknek. A  kiművelt tagokkal rendelkező családról korábban a Pannon Magazin is beszámolt egy virtuális séta keretén belül.

Azt, hogy mennyi mindent tettek a faluért, még a mostani polgármester, Szirbik Imre is jó szívvel emlegeti. Ahogy a radio7.hu-nak elmondta, legalább tíz épület vagy más nevezetesség tartozik Kiszomborhoz, mely a Rónay – família valamelyik leszármazottjához köthető. Ezeket mindenképpen szeretnék sokáig megtekinthető állapotban tartani, hiszen a hagyományőrzés a lakosok egyik legfontosabb dolga.

Így nem csak a már említett színes történelemmel gazdagodik a közösség, hanem jelentős előrelépést hozhat a jövőben. Ugyanis fel lehet rá építeni egy kiválóan vezetett, átgondolt turisztikai koncepciót, mely a kistelepülésnek akár a túlélést, fellendülést is meghozhatja. Az önkormányzat ennek kidolgozására készül. E tekintetben kifejezetten jól haladnak, hiszen nemrégiben adták át a felújított Rónay-sírkertet, amit egy vissza nem térítendő, állami támogatáson alapuló, kétszázötven millió forintos pályázatból finanszíroztak.

De a faluvezetés itt nem akar megállni. Már keresik a további lehetőségeket, hogy parkolót építsenek az emlékhelytől nem messze, illetve megjavíthassák az utakat, hogy biztonságos és kényelmes legyen a közlekedés. Emellett pedig bíznak abban, hogy nemsokára megépül a 43-as főút mentén még hiányzó kerékpárút-szakasz.

Ha mindez megvalósul valóban felélénkülhet a turizmus Kiszomboron.

Farkas Cs. Tekla

 

 


Hasonló cikkek