A sanghaji zsidó menekültekről nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban

Fotó: budapest.hu/Schmidt Péter,
Fotó: budapest.hu/Schmidt Péter

Augusztus 21-ig tekinthető meg a Menekülés Sanghajba című kiállítás, amit a sanghaji Zsidó Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum rendezett a holokauszt emlékére. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Idén egy megrendítően tragikus eseménysorozatra emlékezünk, a hazai holokauszt 70. évfordulójára. Ez a kiállítás egyrészt szeretne bekapcsolódni ebbe a megemlékezés-sorozatba, másrészt egy különleges helyre repíti el a látogatókat, méghozzá Sanghajba. A korszak fotó és szöveganyagát dolgozza fel, amely kiegészül Komor Pál, az egykori zsidómentő tiszteletbeli konzul hagyatékával – mondta Bagdy Gábor. A pénzügyekért felelős főpolgármester hangsúlyozta: a kiállítás a Budapest és Sanghaj között közötti megújított testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően jött létre, egyben reményét fejezte ki, hogy a Fővárosi Közgyűlés is támogatni fogja a kezdeményezést.

A második világháború alatt a japán hatóságok Sanghaj Hongkou nevű kerületében alakították ki a „hontalan menekültek korlátozott lakóövezetét”. A zsidó menekültek itt a helybéli kínai lakosság segítségével megmenekültek a holokauszt pusztításától, és átvészelték a háborút. 2007-ben, az egykori korlátozott lakóövezet területén alapították meg a Sanghaji Zsidó Menekültek Emlékmúzeumát.

Forrás: budapest.hu


Hasonló cikkek