A Sme rodina két képviselője az ellenzékkel szavazna és menesztené a belügyminisztert

Az ellenzéki Smer a belügyminiszter, Roman Mikulec (OĽaNO) leváltását indítványozta. A koalíciós Sme rodina két parlamenti képviselője, Peter Pčolinský és Adriana Pčolinská támogatják a javaslatot. Arról a két képviselőről van szó, akinek közeli családtagját, Vladimír Pčolinskýt korrupció vádjával letartóztatták.

Úgy tűnik, hogy a kormánykoalícióban újra feszültség alakult ki, ezúttal a második legnagyobb kormánypárt, a 17 képviselővel rendelkező Sme rodina tagjai bírálják az OĽaNO által jelölt belügyminisztert. Kedden a tárcavezetővel szembefordult, a koalíciós Sme rodina parlamenti frakcióvezetője, Peter Pčolinský, akinek a testvérét, Vladimír Pčolinskýt még márciusban tartóztatta le a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Vladimír Pčolinskýt, aki az őrizetbe vételekor a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) vezette, kenőpénz elfogadásával vádolják. Az azóta is vizsgálati fogságban lévő Vladimír testvére, Peter Pčolinský kijelentette, nem bízik Mikulecben. „Az én bizalmamat nem élvezi, én a leváltására fogok szavazni. A frakcióban erre különböző nézetek vannak, tanácskozni fogunk még erről, de én már döntöttem.” – mondta Pčolinský.

A Sme rodina frakcióvezetője azonban maga sem gondolja, hogy pártja parlamenti képviselői közül mindenki a belügyminiszter ellen szavazna. Kedden délután a párt egy másik képviselője, Adriana Pčolinská is jelezte, a belügyminiszter leváltására voksolna, mivel nem bízik a tárcavezetőben. Pčolinská egyébként a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinský felesége.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter még vasárnap jelentette ki, hogy szerinte a belügyi tárcát vezető kollégája elveszik abban, ami a minisztériumában történik. Krajniak szerint nincs rendben, ha a rendőrök egymást tartóztatják le. A NAKA a közelmúltban korrupció és hivatali visszaélés gyanúja miatt letartóztatta Adrián Szabót, a rendőrség belső ellenőrzésének vezetőjét. Maga Mikulec Krajniak bírálatára reagálva pedig arról beszélt, szerinte nem fordíthatjuk el a tekintetünket azon bűncselekmények láttán, amelyeket a rendőrök, vagy a biztonsági erők tagjai követnek el.

A Smer kedden adta be a belügyminiszter leváltásáról szóló, rendkívüli parlamenti ülés összehívására vonatkozó indítványát, a házelnöknek, Boris Kollárnak (Sme rodina) 7 napon belül össze kell azt hívnia. Az ellenzéki Smer egyébként azért nyújtotta be az indítványt, mert szerintük egy a rendőrségen belüli csoport manipulált bizonyos büntetőügyeket. A párt vezetője, Robert Fico az ülésen fel akarja olvasni azt a titkos SIS-jelentést, amelyet a törvényhozásban korábban, egy zárt ülésen már felolvastak, de a nyilvánosság még nem ismerhetett meg. Fico szerint a jelentésben az áll, hogy egy csoport legalább 4 esetben manipulált bizonyos büntetőeljárásokat. Ezért szerinte ártatlan személyek is vizsgálati fogságban ülnek. Ezt azonban a miniszterelnök és Daniel Lipšic speciális ügyész is hazugságnak nevezte.

Forrás: aktuality.sk, hnonline.sk, TASR, ujszo.com

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek