A spanyolok megkezdték a kerítés lebontását

A tömeges illegális migráció erősödésével járhat, hogy a spanyol baloldali-bevándorláspárti kormány megkezdte az észak-afrikai birtokai határán lévő szögesdrót kerítések lebontását. A jobboldali ellenzék szerint az ország szuverenitását veszélyezteti a lépés, és egész Európa számára káros lehet ez a döntés.

A sors iróniája, hogy a kerítést még a Zapatero vezette szocialista kormány építette, míg a mostani elvtársak már nem kérnek belőle.
Spanyolország megkezdte a Marokkóval lévő határán a szögesdrótkerítés lebontását. A spanyol baloldali kormány mindezt azért teszi, mert az elmúlt években az illegális bevándorlók folyamatosan súlyosan megsérültek, amikor megpróbáltak átjutni az akadályon. Fernando Garande Marlaska spanyol belügyminiszter azzal indokolta az eltávolítást, hogy a marokkói oldalon már felszereltek egy szögesdrótkerítést, így a spanyol oldalon már nincs szükség rá.

Több ezren próbálkoztak

A szocialista kormány lépését sokan azért kritizálták, mert a szögesdrót korábban komoly elrettentésként szolgált az illegális migránsok számára.Egyesek szerint Afrika felől újabb, akár milliós migránstömegek érkezhetnek Spanyolország felé,ráadásul a kerítés korábban azért is jó volt, mert Marokkó gyakran élt azzal a gyakorlattal, hogy a migránsok egy részét egyszerűen átdobta a spanyol oldalra. Marokkó mindezt többek között azért is csinálta, hogy egyéb kérdésekben így csikarjon ki engedményeket a spanyol féltől.

Az ominózus szögesdrótok az észak-afrikai spanyol birtokok, Ceuta és Melilla határán voltak felállítva. Évente több ezren próbáltak ezen átjutni, mivel abban az esetben,ha sikerül bejutniuk spanyol területre, akkor szinte biztos volt, hogy nem fogják visszatoloncolni őket a rendkívül liberális spanyol szabályok miatt.Egyébként az átjutó migránsoknak csupán a 30 százaléka marad később Spanyolországban, a többiek Nagy-Britannia, Franciaország és Németország felé veszik az irányt. Jól látszik, hogy ez a kerítésbontás egész Európára hatással lesz.

Forrás: origo.hu


Hasonló cikkek