A sulyomtól a Tisza II Vizlépcsőig. Kisköre

pannonfurkesz

“Hol szőke sellő, lenge szellő, játszik a Tiszán”

Heves megye déli részén található Kisköre város. Mozgalmas történelme során, amely több mint 700 éves múltra tekint vissza, többször elnéptelenedett.  A település fő vonzerejét a Tisza-tó közelsége adja. Lakosai főként református vallásúak voltak, megélhetésüket elsősorban a Tisza biztosította, de sokan kényszerültek szülőfalujuktól távol napszámosnak szegődni, hogy el tudják tartani családjukat. A település ma is őrzi a paraszti kultúra hagyományait, melyre rendszeres hagyományőrző találkozókkal emlékeznek. Késő barokk műemlék templomát 1777-ben építették. A múlt tárgyi emlékeit, a népművészeti értékeket ma egy műemlék jellegű lakóházból kialakított Falumúzeumban őrzik.

Kisköre legújabb kori történetének kiemelkedő létesítménye a Tisza II. Vízlépcső az ország legnagyobb vízerőműve, melynek 0975-ben történt átadása után országos ismertségre tett szert. A vízlépcső gyökeresen megváltoztatta az egész környék, Kisköre a Közép Tiszavidék és az Alföld életét.  A Tisza-folyó megújuló energiájából a villamos energiát négy darab csőturbina-generátor egység termeli, amely együttes kapacitása 28 MW. Az erőmű környezetével összhangban évente átlagosan 85-90 millió kWh villamos energiát termel, a turbinagenerátor egységei 5-6 ezer órát üzemelnek. A termelt villamos energia 20 kV-os, illetve 120 kV-os feszültség szintű hálózatokba kerül. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van szervezett, csoportos üzemlátogatásra, ahol szakképzett kísérő ismerteti meg a látogatókat a környezetbarát erőmű működésével.

Kiskörei vizlépcső

Az elmúlt időszakban a város vezetése hatalmas erőfeszítéseket tett a település fejlesztése, felzárkóztatása a turizmus fejlesztése érdekében. Nívósabbnál nívósabb programok rendezésével próbálja felkelteni a turisták érdeklődését  illetve biztosítani az odalátogatók szórakoztatását. Továbbá a rendezvények szervezésén keresztül segíteni a helyi szálláshelykiadókat és a vendéglátóhelyeket is.

A Tisza II. Vízlépcső, a késő barokk műemléktemplom a faluház megtekintése után, a látogatók megpihenhetnek a selymes homokú szabadvizű strandon. A gépkocsival, lakókocsival érkező vendégeket tágas szabad tér várja. Folyamatos és színvonalas rendezvények várják a látogatókat tavasztól őszig! Az idén is megrendezésre kerül a Tisza Sunlight Club szervezésében mint a múlt évben, a nagy sikert aratott Hal-vadfőző verseny, a Tisza királynője választás. Ízelítőül pár képsor:

A siker záloga az összefogásban rejlik. Ezt már tudják Kiskörén. Elég a fenti 2013-as videofelvétel végén végigolvasni a támogatókat.

További sikereket kívánva, Vincze Zsigmond zenéjével-Kulinyi Ernő szövegével (Máté Ottília előadásában) búcsúzunk Kiskörétől.


Hasonló cikkek