A sütőtök az ősz kedvelt és legszexibb növénye, a Halloween elmaradhatatlan dísze

 

Ráborult az ősz a városra. Eddig csak settenkedett, de most már itt van valójában. Szürkén és szomorúan. Talán ezért is vértezik fel magukat a virágüzletek és a magukra valamicskét is adó vendéglátóhelyek tökös dekorációval, hogy a mutatós sárga foltok vidámabbá tegyék a napot. Jó rájuk nézni. A tök is biztosan így gondolta: egész nyáron sütkérezik a napon, szép nagyra hízik, hogy aztán ősszel, amikor korán lelkünkre sötétedik, világítson ragyogó színével.

A különféle étkezési és dísztökök ilyenkor a legizgalmasabb dekorációs elemek. Ha csak felsorakoztatunk néhány furcsa formájút az ablakpárkányra, máris színesebb és mókásabb lesz a világ! A nagyobb tököket megfaraghatjuk, őszi virágokkal, tarka levelekkel, bogyós ágakkal és apróbb, girbegurba, másra úgysem jó zöldségekkel kidekorálhatjuk. Ültethetünk a közepükbe díszkáposztát, vagy hangaféléket. Tehetünk bele mécsest, körbetekerhetjük világító fényfüzérrel. Ha a kivájt tök bevégezte küldetését, netán a mécsesektől megpörkölődött vagy kicsit összelottyadt, mehet a komposztra.

A tök leglényegesebb dolga azonban az, hogy táplálékká váljon.

A tök megítélése a gazdasági helyzettől függően a csemege, a sertéstakarmány és a szegény ember étele között ingadozott. Míg 1920-1940 között évente 40-80 vagon nagydobosi sütőtök került  a pesti Haller piacra, a XX. század közepére szinte teljesen feledésbe merült. Később bébiétel és ivólé formában jelent meg, hogy napjainkra feltámadjon és egészen új formációkban vonuljon be a reformkonyhába és a csúcsgasztronómiába egyaránt.

„– Kertészpecsenye lesz a vacsoránk – újságolta édesanyám.

Az ám, csakhogy ahhoz a pecsenyéhez nem kellett bicska. Kertészpecsenyének a sült

tököt csúfolja a szegény ember.”

Móra Ferenc: Mindennapi kenyerünk

 Az árusoknál halomba vagy ládába rakva várják a tökök sorsuk beteljesedését. A Lajtán túl az út menti tökhalmokat csak egy-egy persely őrzi, amelybe a tök árát dobja be az, aki éppen hazavinne egyet-kettőt. Nálunk a zöldségesnél vagy a szupermarketben akadhat horogra egy-egy termetesebb vagy törpébb példány. Lehetőség szerint óvakodjunk a darabolt töktől! Praktikusnak tűnik, ha csak egyszemélyes a háztartás, de a darabolás többnyire nem efféle baráti jócselekedet, hanem a már múlófélben lévő, olykor rohadt tököt próbálják még egy végső eszközzel rásózni arra, aki hagyja magát. Inkább legyen nagyobb, de egész! Van épp elég elkészítési módja, élvezzük.

Tökvásár2

A tök választásánál az elsődleges szempont, hogy mire akarjuk használni. Süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, salátaként, édességként, adhatjuk takarmányként az állatoknak, faraghatjuk Halloween-ra, főzhetünk belőle lekvárt, csatnit vagy kiakaszthatjuk a madarak téli ellátmányául is.

Most álljon itt egy egy igazán különleges tökös recept, amely a legádázabb tök-nemkedvelőket is leveszi a lábáról.

Keleties ízek tökben sütve

Keleties ízek tökben sütve

Hozzávalók:

1 kisebb (kb. 4 kg-os) sütőtök

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg darált hús

1 ek. curry

6 dkg mazsola

15 dkg rizs

2 ek. olaj

1 kk. csípős paprikakrém

3 tojás

3 dl tejszín

60 perc + a sütés

A tök tetejéről egy szeletet levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt tököt kissé besózzuk, a tök húsát kockára vágjuk.

A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Rádobjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a tökkockákat, sóval és curryvel ízesítjük, majd lassú tűzön 10-12 percig pároljuk.

Ezalatt a rizst puhára főzzük, lecsepegtetjük és a megmosott mazsolával együtt a húsos tökhöz adjuk. Ezt a húsos-tökös tölteléket a kivájt tökhéjba töltjük és egy megfelelő méretű tűzálló tálba (vagy tepsibe) helyezzük.

A tojásokat felverjük, a tejszínnel meg a paprikakrémmel simára keverjük, és a töltelékre öntjük. A tököt fóliával lefedjük és előmelegített sütőbe téve 180 C-on 90-100 percig sütjük.

A sütés utolsó perceiben a fóliát levesszük róla. Cikkekre vágva kínáljuk.

Ha nincs szép nagy tökünk, vagy nem akarunk a tökvájással vesződni, tepsiben is elkészülhet. Négyzetes darabokra szelve tegyük tányérra.


Hasonló cikkek