A svéd után az arabot beszélik a legtöbben Svédországban

A svéd után már így is az arabot beszélik a legtöbben az országban.

Hosszú karácsonyi beszédet tartott kedden Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt elnöke, korábbi miniszterelnök-jelölt. A jobbközép politikus a Svédország előtt álló kihívásokat járta körül, többek között kitért a gyengülő gazdaságra, a szociális háló problémáira és a szervezett bűnözésre is.

Utóbbi kapcsán elmondta, hogy az, ami az ország harmadik legnagyobb városában, a jelentős bevándorló lakossággal rendelkező Malmőben tapasztalható, inkább egy gengszterfilmre emlékeztet, de sajnos 2018-ban ez a valóság.

Csak az idei évben 44 embert lőttek le. Ez egy hatalmas probléma
– tette hozzá Kristersson, aki szerint a békéről és a nyugalomról ismert Svédország már nem létezik többé.

Az 54 éves politikus a jövő kulcskérdései közül megemlítette a svéd gazdaság versenyképességének megőrzését egy dinamikusan globalizálódó gazdasági közegben, illetve azt, hogy szerinte a svéd tanulóknak az elkövetkezendőkben az angol, a német és a francia mellett az arab és a kínai nyelvet is el kellene sajátítaniuk.

Ez Svédország hosszú távú sikerességének a kulcsa. Ráadásul az arab nyelv éppen az idén előzte meg a finnt, amely a svéd után évszázadokig a legtöbb svédországi lakos anyanyelve volt
– hangsúlyozta Ulf Kristersson.

A beszédben szó esett még a valódi liberális reformok bevezetésének szükségességéről, továbbá arról is, hogy dacára a Svédországot sújtó kormányválságnak, a Mérsékelt Pártnak nem szabad összeállnia a „szélsőjobboldali” Svéd Demokratákkal.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek