A svédek és a finnek után a dánok jöhetnek

A svédek és a finnek után a dánok következhetnek. Már tart a dán referendum

Dániában már tart a népszavazás arról, hogy a skandináv állam szorosabb biztonsági kapcsolatokat építsen ki az Európai Unióval vagy sem.

A dán vezetők azzal érvelnek, hogy a regionális biztonsági helyzet megváltozott, és ez megköveteli, hogy Dánia szorosabban működjön együtt az EU-val a védelmi kérdésekben. A dán parlament többsége az igent javasolja. A legutolsó közvélemény-kutatás szerint a dánok 44% -a csatlakozna az EU közös kül- és biztonságpolitikájához, 28% maradna a különutas külpolitika mellett, 19% pedig bizonytalan. Dánia NATO tag, az EU-ban azonban eddig különutas politikát folytatott. Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója azonban -a svédek és a finnek mellett – a dánokat is meggyőzte arról, hogy erősíteniük kell saját országuk biztonságát, amihez az első lépés a dán derogáció eltörlése.

Mi a szavazás tétje?

Dánia 1992 óta elutasította az EU alapszerződés több pontját, többek között a védelmi megállapodást. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag a dánokat nem hívták meg találkozókra, csekély befolyásuk volt, és nem vehettek részt vagy finanszírozhattak semmilyen katonai műveletet.

Ha a dánok többsége igennel szavaz, úgy Dánia a jövőben részt vesz az Unió közös kül- és biztonságpolitikájának döntéshozatalában, és csapatokat is küldhet az Unió katonai misszióihoz.

 Dániában az EU-val kapcsolatos népszavazások gyakran végződnek nemmel. Ez a mostani már a kilencedik referendum.

Legfrissebb fejlemények

Dánia igent mondott a szorosabb biztonságpolitikai együttműködésre

Dánia teljes egészében csatlakozik az európai biztonsági politkához. Erről népszavazáson döntöttek a Skandináv ország polgárai: az exit poll adatok szerint a szavazók kétharmada igennel szavazott arra, az ország feladja három évtizeddel ezelőtti elhatározását, miszerint kimaradnak a közös védelmi politikából. Korábban a dán parlament többsége is az igen szavazatot támogatta.

Dánia alapító tagja a NATO-nak, de az EU-ban eddig különutas politikát folytatott, és távol maradt a közös biztonsági és védelmi politika kiépítésére irányuló erőfeszítésektől. Oroszország Ukrajna elleni inváziója azonban a svédek és a finnek többségéhez hasonlóan a dánokat is meggyőzte arról, hogy erősíteniük kell országuk biztonságát, változtatva szövetségi politikájukon.

Forrás/Nyitókép: euronews.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek