A szabadságharcra emlékeztek Szákszenden

 

Bécsben március 13-án kitört a forradalom. Metternich megbukott, a császár ígéretet tett az alkotmányra, sajtószabadság lépett életbe.

Két nap múlva a bécsi forradalom hírére a pesti fiatalok a cselekvés útjára léptek. Reggel a Pilvax kávéházból indultak el történelmi útjukra. Először az egyetemeket járták végig, majd elfoglalták a Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét, és kinyomtatták a Nemzeti dalt és a tizenkét pontot.

A 168 évvel ezelőtti események ráirányították a figyelmet arra, hogy nemzeti céljaink eléréséhez egybe kell forrnia a magyarságnak, mert 1848. üzenete példát mutat az összefogásról is. A forradalom nem csoda volt, hanem a tenni akarás eredménye, nem csodavárók, hanem tettre kész, elhivatott emberek műve.

Ezen gondolatok jegyében született az a műsor, amelyet az Öveges József iskola 6. osztályos diákjai adtak elő péntek délben, az intézmény aulájában, emlékezve a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére.

 

A Manninger Mariann tanárnő által összeállított és rendezett előadás során a fiatalok felidézték a sorsfordító napokat, amelyek üzenetei és tanulságai máig hatnak.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek