A szaúdi nők vasárnaptól sms-t kapnak, ha elvált tőlük a férjük

Az arab országban bevett szokás volt, hogy a feleséget nem értesítették a válásról és a nő nem is tudta, hogy már szinglinek számít.

A tervezett szabályozás értelmében vasárnaptól a bíróságok kötelesek lesznek sms-ben értesíteni a nőket a válásukról. Az új törvény gátat szeretne szabni annak a szokásnak, miszerint a férfiak a nők tudta nélkül bontották fel a házasságot. Korábban, ha a férj kezdeményezésére a bíróság kimondta a válást, arról csak a felperes, azaz a férfi tudott, ezért sok nő úgy élt tovább a családban, hogy nem tudta, jogilag ő már nem házas.

A helyi női ügyvédek üdvözölték a döntést, mivel az intézkedés véget vethet a titkos válásoknak és a visszaéléseknek. A nők így majd értesülni fognak a családi állapotukról. Arra is lehetőségük lesz, hogy megtiltsák, hogy a volt féjük hozzáférjen a bankszámlájukhoz, vagy bármely más, addig közösen kezelt értékükhöz, továbbá védve lesznek az olyan jogaik is, mint például a feleségtartási díj.

Az elmúlt években Szaúd-Arábia több engedményt tett a nők számára. 2018-ban már nők is bemehettek a stadionba focimeccset nézni, júniustól pedig már autót is vezethetnek.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek