A színházi kutya – Egy autista fiú történetéből készült előadás a Miskolci Nemzeti Színházban

Lukáts Andor Kossuth-díjas rendező viszi színre Miskolcon Mark Haddon művét, A kutya különös esete az éjszakában című nagysikerű regényt. A különleges hangulatú és egyedi nézőpontú könyvet Simon Stephens írta át színpadra. Adaptációja kíméletlenül őszinte darab, amely egyszerre szól felnövésről és egy fiú önmagára ébredéséről.

Lukáts Andor elárulta, nagyon izgalmas és összetett ez a történet. Cristofer, a 15 éves autista fiú élete az iskola és a házuk között zajlik, ezen kívül nem ismer mást. Fel tudja sorolni a prímszámokat, nagyon érdekli a csillagászat, utálja a sárgát és a barnát, de rajong a piros színért. Az emberi érzelmek viszont érthetetlenek és zavaróak számára. – Ebben az előadásban megpróbálunk Cristofer szemével látni. Amikor a fiú nyomozásba kezd a szomszéd kutyája miatt, elhagyja saját biztonságos területét, akkor kezdi felismerni, hogy milyen is a világ, hogy hogyan néz ki egy nagyváros, és milyen zavarosak, figyelmetlenek benne az emberek – mondja a rendező. – Egyszerre szól ez a történet a felnőttekhez és az ifjúsághoz. Azt mutatja meg, hogy egyszerre lehet irigylésre méltó és riasztó az a tudás és látásmód, amit ez a fiú a magáénak tudhat. Mi csak felületesen élünk, folyton a telefonunkat nyomogatva, miközben rengeteg csodálatos dolog van a világban, amit Cristofer felfedezett és el is mesél a darabban. Másrészről viszont az érzelmi gátak miatt sok mindenből kimarad: nem focizik, soha nem jár strandra és nem öleli meg a szüleit, hiszen nem bírja elviselni az érintést. Azt hiszem, a nézők elgondolkodnak majd azon, hogy bár nem akarunk olyanok lenni, mint ő, mégis jó lenne tudni mindazt, amit Cristofer tud.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Somhegyi György – Prohászka Fanni 

Somhegyi Györgyöt látjuk az előadás főszerepében. A Cristofert játszó fiatal színművész elmondta, sokat készült a szerepre. – Rengeteget olvastam, néztem filmeket és beszélgettem is autistákkal. Mindegyiküknek saját személyisége van, az autizmus pedig egyfajta szűrő, amivel a világ felé fordulnak – emelte ki a színművész. – Igyekszem minél személyesebbé tenni az alakítást. A regény miatt mostanában engem is sok minden foglalkoztat, ami ezt a fiút: a csillagászat, a világegyetem működése vagy a matematika – mondta.

– Számomra nagyon izgalmas, ahogy az emberi kapcsolatokat bemutatja ez a darab. Nagyon jól megrajzolt figurák vannak benne. Azok az emberek, akikkel Cristofer találkozik a nyomozása során, igazából hétköznapi emberek, akikkel mi is találkozunk az utcán, csak éppen most egy másik nézőpontból, egy autista fiú szemszögéből látjuk őket és csodálkozhatunk rá, hogy mi is vesz körül bennünket – tette hozzá Somhegyi György.

Molnár Anna - Somhegyi György
Molnár Anna – Somhegyi György
Szatmári György - Somhegyi György
Szatmári György – Somhegyi György

Az előadásban Cristofer családját is megismerjük, az apját, Edet, akivel él, és az anyját, Judyt, aki elhagyta a családját, mert nem bír tovább együtt élni ezzel a betegséggel. Judy szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk. – Judy, az anya egy mentálisan instabil nő, akinek szüksége volt egy lehetőségre, hogy váltani tudjon – elemzi a karaktert Szirbik Bernadett, aki elmondta, maga a próbafolyamat is rendkívül izgalmas számára. – Lukáts Andor személyisége és szakmai tudása egy különleges aurát teremt a próbafolyamat során.

 Mark Haddon nagysikerű regényének főhőse egy autista fiú, aki egy nap rábukkan a szomszéd kutyájának a tetemére – valaki az éjjel egy vasvillát vágott a jószágba és kint hagyta a kertben. Christopher úgy dönt, hogy kideríti, ki volt a tettes, és bár nincs könnyű dolga – hiszen nehezen ért szót az emberekkel, és csakhamar ő lesz a legfőbb gyanúsított is – végül kideríti, ki ölte meg a kutyát. Ez a felfedezés viszont új kalandra sarkallja, így útra kel, hogy egyedül jusson el Londonba. Nagy titkokra derül majd még fény… És Christopher élete soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Az előadás díszleteit Khell Csörsz tervezte, a főbb szerepekben közreműködik még Prohászka Fanni, Szatmári György, Tenki Dalma, Kincses Károly, Molnár Anna, Simon Zoltán és Jambrik Boglárka.

Szereplők:

Cristofer Boon                                               SOMHEGYI GYÖRGY

Shioban                                                          PROHÁSZKA FANNI

Ed Boon                                                         SZATMÁRI GYÖRGY

Judy                                                               SZIRBIK BERNADETT

Miss. Shears és több szerep                           TENKI DALMA

Peters tiszteletes és több szerep                     KINCSES KÁROLY

Mis. Alexander és több szerep                      MOLNÁR ANNA

Roger és több szerep                                     SIMON ZOLTÁN

Punk lány és több szerep                               JAMBRIK BOGLÁRKA

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek