A szlovák államfő a külföldön élőket is felszólította: Válasszanak!

Zuzana Čaputová államfő felszólította az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a februári parlamenti választáson. Egyúttal emlékeztetett, hogy a külföldön élő szlovák állampolgárok is szavazhatnak, de a postai úton történő szavazást csak január 10-ig lehet kérvényezni.

„Egyeseknél talán egyszerű lesz a döntés, másoknál lehet, hogy ez különböző frusztrációk és dilemmák leküzdését fogja jelenteni. De mindenképp arra próbálom önöket ösztönözni, hogy használják ki a választási jogukat, függetlenül attól, hogy a választások idején otthon vagy külföldön fognak-e tartózkodni.” – írta Čaputová a közösségi oldalán.

Az államfő – mint elmondta – azt szeretné, ha a választási kampány az ország problémáiról, és ezek megoldásáról szólna, nem pedig a személyes jellegű támadásokról. „Arra intek mindenkit, hogy mérlegeljük a szavaink súlyát, és gondoljuk meg, hogy hogyan szólunk a nyilvánossághoz, mert mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy milyen hangulat alakul ki a társadalomban.” – közölte Čaputová .

A külföldről való szavazási kérvényt egy alkalmazáson keresztül is be lehet nyújtani.

Postán keresztül azok a nagykorú szlovák állampolgárok szavazhatnak, akiknek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában, illetve azok, akiknek van, de a választások idején nem tartózkodnak az országban. A kérvény megtalálható a Belügyminisztérium honlapján. A szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező szavazóknak abba a községbe kell elküldeniük a választási kérvényüket, amelyben állandó lakhellyel rendelkeznek. A szlovákiai állandó lakhellyel nem rendelkező voksolóknak elektronikusan kell elküldeniük a kérvényt a volby@minv.sk e-mail címre.

A parlamenti választásra 2020. február 29-én kerül sor. Ezen összesen 25 párt vagy mozgalom fog indulni. A választás költségei meghaladják a 12,6 millió eurót. Szlovákiában több mint 4 millió választásra jogosult polgár él.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek