A szlovák államfő észrevételeivel fogadták el újra az ügyészségi törvényt

A parlamenti képviselők szerdán Zuzana Čaputová államfő észrevételeivel együtt fogadták el újra az ügyészségről szóló, parlamentbe visszaküldött törvényt. Ezután a főügyész és a különleges ügyész a megbízatása letelte után is a főügyészség ügyésze maradhat.

A képviselők egyúttal kihagyták a tervezetből azt a mondatot, hogy a főügyész vagy a különleges ügyész leváltását akkor is kezdeményezhetik, ha feladatait már nem az előírásoknak megfelelően, tisztességesen, függetlenül és pártatlanul látja el. A törvény a törvénytárban való megjelenését követően életbe lép.

Az újonnan elfogadott javaslat szerint olyan személy is pályázhat a főügyészi posztra, aki korábban nem volt ügyész. Bővül azoknak a személyeknek és intézményeknek a köre, akik jelölteket javasolhatnak a főügyészség élére. Különleges ügyész a módosítás értelmében már nem csak a főügyészségen dolgozó ügyész lehetne.

A jogszabály értelmében minden olyan parlamenti képviselőnek választható, 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat a főügyészi és különleges ügyészi posztért, akinek legalább 15 éves jogászi gyakorlata van, és büntetlen előéletű. Különlegesügyész-jelölt csak olyan személy lehet, aki letette a büntetőjogászi szakvizsgát.

Az államfő a főügyész visszahívása előtt kikérheti az ügyészi tanács véleményét.

A törvénymódosítás értelmében főügyész és különleges ügyész csak olyan személy lehet, aki a kinevezése előtti két évben nem volt köztársasági elnök, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő, kormánytag, államtitkár, megyeelnök, polgármester és ombudsman.

Az ügyészjelölteknek nyilvános meghallgatáson kell részt venniük a parlament alkotmányjogi bizottságában, a meghallgatás hasonló lesz, mint az alkotmánybíró-választásnál.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek