Nem létezik alkalmas idő a kórházreform elfogadására?

“Andrea Kalavská egészségügy-miniszter teljes mértékben tisztában van vele, hogy nem létezik alkalmas idő egy olyan alapvető reform elfogadására, mint amilyen a kórházak csoportosítása.”

Erre Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője mutatott rá. Az SLK képviselői felszólították az egészségügy-minisztert, hogy a tervezett kórházreformot se alkotmánytörvény, se általános jogszabály formájában ne terjessze a parlament elé.

A tárca korábban már reagált az SLK felvetéseire, és tisztázták a vitás pontokat is. A kórházak csoportosítása olyan „áttörő reform” lesz, amelyre az egészségügynek óriási szüksége van. „Az elkerülhető halálozások aránya Szlovákiában 2,5-ször magasabb, vagyis a gyógykezelés terén gyengébbek az eredmények. Itt már nem elegendőek a részmegoldások, rendszerszintű megoldásra van szükség. Ennek megfelelően a reformot elsősorban szakmai, és nem politikai szemszögből kell megítélni.” – fejtette ki Eliášová.

A tárca három évig dolgozott a projekt előkészítésén. Eliášová szerint a páciensek mellett az egészségügyi dolgozók is érzékelni fogják a reform pozitív hozadékait, hiszen a csoportosításnak és a nagyobb specializációnak köszönhetően javulni fog a kórházak színvonala. „A legfőbb eredmény a színvonalasabb ellátás lesz, amelyet a szlovák kórházak által elért jobb eredményekben mérhetünk majd.” – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek