A szlovák főügyész ellenőrizteti a RaPiGen antigéntesztek vásárlását

Maroš Žilinka főügyész utasítást adott a RaPiGen antigéntesztek megvásárlásának ellenőrzésére. Az Állami Tartalékalap egymillió ilyen tesztet vásárolt 3,9 millió euróért.

A főügyész hivatalból indított ellenőrzést, miután január 9-én az RTVS Szombati párbeszéd című műsorában hallotta Igor Matovič (OĽANO) kormányfő súlyos kijelentéseit a rossz minőségű antigéntesztekről, amelyekkel egyetlen fertőzöttet sem lehet azonosítani, a „selejtről”, amellyel még a kutyát se tesztelné, a hókuszpókuszokról és 250 ezer letesztelt ember becsapásáról, továbbá arról, hogy mi lesz a 3,9 millió eurós kárral – tette hozzá a szóvivő. “Hamis biztonságérzetet keltettünk az emberekben, hogy nem betegek”  – fűzte hozzá Matovič, aki Richard Sulík gazdasági minisztert tartja felelősnek.

RaPiGen márkájú antigén tesztek gyártója több klinikai kutatásra hivatkozva állítja, hogy a tesztek jó minőségűek, és a szenzitivitásuk meghaladja a 95 százalékot. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a tesztelést megfelelően kell elvégezni.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek