A szlovák főváros kompromisszumot kötött a gazdákkal

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere megérti az elégedetlen gazdák helyzetét. Utóbbiak már elindultak Kassáról és Bártfáról, ma, február 19-én pedig csatlakoznak hozzájuk a csallóközi gazdák is. A polgármester értékeli, hogy a pozsonyi tüntetéssel nem áll szándékukban közlekedési káoszt előidézni. „A gazdák tudatosítják, milyen összetett a helyzet Pozsonyban, és a tüntetés formáját ehhez igazítják. Láthatóak akarnak lenni, de nem destruktívak.” – írta Vallo a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a város és a gazdák kompromisszumot kötöttek.

Patrik Magdoško hétfőn, február 18-án bejelentette, hogy a tervezett 960 traktor helyett csak száz érkezik a fővárosba. A pozsonyi magisztrátussal megegyeztek, hogy a gépek 11 helyszínen, főleg tereken fognak felvonulni. Várhatóan délelőtt érkeznek meg a pozsonyligetfalui Tyrš rakpartra.

Az elégedetlen gazdák a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi minisztérium képviselőivel akarnak tárgyalni a kisgazdák helyzetéről, az Agrárkifizető Ügynökség működéséről és más témákról. A kezdeményezés közleménye szerint a gazdák birtokrendezést, a támogatások felső határértékének megszabását az uniós javaslatnak megfelelően, valamint korrupcióellenes intézkedések bevezetését követelik a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás területén.

A gazdák képviselői már találkoztak Peter Pellegrini kormányfővel és a rendőrség képviselőivel Kassán. Előtte Milan Lučanský országos rendőrfőkapitánnyal tárgyaltak Pozsonyban. A kis és közepes termelők 2018 júniusában is traktorokkal vonultak Pozsonyba.

Forrás: ma7.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek