A szlovák GDP-zuhanás volt a második legnagyobb az EU-ban

Szlovákiát alaposan megtépázta a világjárvány legutóbbi hulláma, amely miatt a szlovák gazdaság az idei év első 3 hónapjában az előző negyedévhez képest a második legnagyobb visszaesést könyvelhette el a 27 tagú Európai Unióban.

A világjárvány most lecsengő hullámát a legtöbb uniós tagország megérezte, ami alapvetően a háztartások fogyasztásának csökkenésére vezethető vissza – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből. Eszerint, az idei első negyedévben a 27 tagú Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 0,1, éves szinten 1,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP). Csak összehasonlításképpen: az Egyesült Államok GDP-je az előző negyedévhez képest ugyanekkor már 1,6, éves összevetésben 0,4 százalékkal emelkedett. Negyedéves összehasonlításban Írország (+7,8%) és Horvátország (+5,8%) gazdasága nőtt a legerősebb ütemben, a legnagyobb visszaesést Portugáliában (-3,3%), Szlovákiában (-2%) és Németországban (-1,8%) mérték. Magyarország GDP-je az előző negyed-évhez képest 2 százalékkal nőtt.

Az elemzők szerint az országok többségében a GDP csökkenése a lakossági fogyasztás visszaesésével magyarázható. Az Eurostat felmérése szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest a háztartások fogyasztása az EU-ban 1,9 százalékkal csökkent.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú korlátozások hatását jól tükrözi azonban a foglalkoztatottsági helyzet romlása is. Az első negyed-évben 205,6 millió ember dolgozott az Európai Unióban, közülük 157,6 millió az euróövezetben. Éves összevetésben az eurózónában 1,8, az unióban 1,6%-kal csökkent a foglalkoztatottság az idei első negyedévben. A foglalkoztatottság negyedéves szinten Magyarországon (+1,1%), Spanyolországban (+1%), valamint Cipruson és Litvániában (mindkettő +0,8%) nőtt a legnagyobb mértékben. A legnagyobb csökkenést Lettországban (3,9%), Görögországban (-1,7%) és Szlovákiában (-1,1 százalék) mérték.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: MTI, TASR, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek