A szlovák kormány döntött: szűréssel fékezik meg a járvány terjedését

Egészen este 7 óráig kellett várni a tegnapi kormánysajtóra, ahol ismertették döntésüket az országos tesztelésről. A szlovák kormányfő Igor Matovič elnézést is kért az újságíróktól, akik egész hétvégéjüket a kormány épületében töltötték.

„A lockdown önmagában nem elég, túl sokáig tartana kihozni az országot a kedvezőtlen járványhelyzetből. De nem tenni semmit azért, hogy ezt a folyamatot meggyorsítsuk és az egészségügyet tehermentesítsük, az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, büntetendő cselekmény lenne. Ezért úgy döntöttünk, hogy kombináljuk lockdownt a masszív tömeges teszteléssel, a screeninggel” – mondta a kormányfő.

Átfogó szűrővizsgálat lesz tehát január 18-a és január 26-a között. A kormányfő hangsúlyozta ez közös munka lesz, úgy, mint novemberben. Mentsük meg együtt ez életeket! ennek a jelmondatnak a szellemében fognak eljárni.

A fő cél az elhalálozások számának és a kórházban ápoltak számának csökkentése, még mielőtt a brit mutáció túlságosan elterjedne nálunk. Nagy-Britanniában hat hét alatt 15 százalékról 80 százalékra emelkedett az új mutáció elterjedése.

Fontosnak nevezte a gyermekek mielőbbi visszajuttatását az iskolába, két héten belül. Cél a gazdasági károk megelőzése. Ezért fontos, hogy lockdown minél jobban lerövidüljön. A screeninggel pontos kép kapható a szlovákiai állapotokról. Lényeges a cégek alkalmazottainak és a mobilis embereknek a tesztelése, főleg azokének, akik tömegközlekedéssel utaznak munkahelyükre.

Több helyen lehet teszteltetni, 250 tesztelőegység lesz, ahová előzetes bejelentkezésre is lehet menni, a cégekben is beindul a tesztelés. Az önkormányzatokra is számítanak, a költségeiket megtérítik.  A kormány segíti az önkormányzatokat: ingyen fogják biztosítani a teszteket, 5 eurót fizetnek minden egyes elvégzett teszt után, a munkaadó is megkapja a teszteket ingyen és 3-3,50-es támogatást egy főre.

Meghosszabbították a kijárási tilalmat február 7-ig.

Január 27-től azok, kik nem tudnak home office-ban dolgozni, azoknak negatív teszteredményre lesz szükségük a munkába lépés előtt.

A 37 legrosszabb helyzetben lévő járás ezt a tesztelést megismétli. A többi járás lakosságának, nem kell, hogy a február 3-tól tesztekkel rendelkezzen. Ha az országos szűrés jól végződik, akár február 1-től életbe léphet a Covid-automata, Szlovákia a bordó fázisba kerülhet. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan megnyílhatnának az iskolák.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek