A szlovák kormány egyelőre nem változtat a határátlépés feltételein

Habár az osztrák hatóságok, az eddigi gyakorlatot felfüggesztve, vasárnaptól csak szúrópróbaszerűen, jóval kisebb szigorral ellenőrzik a határátlépőket, a kormányhivatal tájékoztatása szerint Szlovákia egyelőre nem tervez hasonló lépéseket sem az Ausztriával, sem más országokkal közös határain.

Ausztria lényegesen enyhítetette a Svájccal, Lichtensteinnel, Németországgal, Csehországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szomszédos határainak ellenőrzését. Az általános, minden belépőre érvényes ellenőrzés helyett mától csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd a belépő forgalmat. Az olasz és szlován határon továbbra is az eddigi, szigorúbb szabályok maradnak érvényben.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztálya azonban arról tájékoztatott, hogy a szlovák oldalon továbbra is marad a szigorú határellenőrzés, ahogy a karantén-kötelezettség is, természetesen az ismert kivételekkel.

Habár Ausztria május 17-től kinyitja határait Szlovákia felé, ez nem jelenti azt, hogy a Szlovákiába való belépés feltételei változnának. Ebben az esteben a Szlovák Köztársaság által támasztott feltételeket figyelembe véve kell eljárni. A Szlovákiába érkezőkre továbbra is érvényes az állami karantén kötelezettsége.

A hivatal szerint az Ausztriába utazó szlovák állampolgároknak továbbra is kötelező például a 4 napnál nem régebbi koronavírus-teszt, de ennek meglétét már csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd az osztrák hatóságok.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek