A szlovák kormány elsősegélycsomagja a következőket tartalmazza

Milány Kincső

A hét elején ígérte meg Igor Matovič (OĽaNO) szlovákiai miniszterelnök, hogy a kormány segít azoknak a vállalkozóknak, akiket negatívan érintenek az újonnan bevezetett járvány- ellenes intézkedések. A kormány tegnap ismertette, hogyan fogja támogatni a kultúrában, a vendéglátóiparban vagy az idegenforgalomban dolgozókat.

Az állami támogatás jelentős részét, 100 millió eurót az idegenforgalom kapja.

Azt, hogy meddig tartanak majd ezek a korlátozások, nem lehet megmondani, Szlovákia ugyanis más államokkal ellentétben nem időhöz kötötte a szigorítások hatályosságát, hanem a hétnapos mozgó mediánhoz. A szigorításokat csak abban az esetben törlik, ha a napi fertőzöttek számának emelkedése 500 alá csökken, jelenlegi értéke 1054.

A betegállományban levő személyeknek járó támogatás olyan embereket érint majd, akik mások egészségéről gondoskodnak, mint az orvosok, az egészségügyi alkalmazottak, a laboratóriumokban dolgozók, vagy a szociális szolgáltatásokat nyújtó személyek. A támogatás az alkalmazottak nettó bérének 100 százalékának megfelelő összeg.

A vállalkozóknak folyósított támogatás havi szinten eléri a kétszázmillió eurót. Több pénzt kapnak alkalmazottaik bérére azok a munkáltatók, akiknek a járványellenes intézkedések miatt kötelezően be kell zárniuk vállalkozásaikat. Ugyanúgy azok az egyéni vállalkozók is, akiknek az intézkedések miatt csökkent a bevételük, de az egyszemélyes kft.-k is. A munkáltató helyett kifizetik az alkalmazottak után fizetett járulékok egy részét is. Így a munkaadó az alkalmazott szuperbruttó bérének 80 százalékára igényelhet majd támogatást, alkalmazottanként legtöbb 1100 eurót.

Több pénzre számíthatnak azok a munkáltatók is, akiknek nem kell bezárniuk vállalkozásukat és a válság ellenére sem bocsátják el alkalmazottaikat. Az igényelhető összeg 880 euróról 1100 euróra emelkedik alkalmazottanként. Azon munkáltatók vagy vállalkozók is igényelhetnek támogatást, akiknek a válság alatt csökkent a forgalmuk, ezt a segítséget viszont nem lehet kombinálni az alkalmazottak bérére igényelt támogatással. Azok a vállalkozók is jogosultak nagyobb támogatásra, akik bevétel nélkül maradtak. A jelenlegi 210 eurós támogatás októbertől 315 euróra emelkedik. 

Az eddiginél jóval több vállalkozó és munkáltató lesz jogosult a támogatás kifizetésére. 

Ha jelenleg az önálló keresőtevékenységet folytató (SZČO) személy a kultúrában dolgozik és bevételeinek 80 százalékától elesett, ám valamilyen más munkahelyről még van bevétele, akkor már 810 eurós támogatást igényelhetnének, s ebből az összegből vonnák le a más alkalmazásból befolyó összeget. Például ha egy színész elveszítette bevételeit, mert bezárták a színházát, de ennek ellenére egy másik munkából van 300 eurós bevétele, akkor az államtól 510 eurós támogatást igényelhet. Ugyanez vonatkozik majd azokra a sportolókra is.

Nagyjából 100 millió eurós csomagra számíthat az idegenforgalom. Ebből a csomagból igényelhetnek majd pénzt a szállodák, éttermek, fürdők, kávézók, történelmi műemlékek vagy múzeumok, ha az előző évhez képest több mint 40 százalékkal csökkent a forgalmuk. Az érintett vállalkozások visszamenőleg, április 1-től igényelhetik majd a segélyt.

Forrás: ujszo.com


Hasonló cikkek