A szlovák külügy támadja a nemzeti összetartozás évét

Tiltakozik a szlovák külügy amiatt, hogy a magyar Országgyűlés határozatában 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Szerintük a „régi sebek feltépése” és a „történelmi traumák életben tartása” rontja a jószomszédi kapcsolatokat és gyengíti az egymásba vetett bizalmat.

2010-ben a magyar nemzetpolitika erőteljes változása Ficot is a szlovák állampolgársági törvény magyarellenes módosítására késztette, hogy megakadályozza a szlovákiai magyarok tömeges magyar állampolgárság kérelmét. És most is kellemetlen szlovák szemszögből a magyar nemzeti összetartozás és emlékezés hirdetése Trianon kapcsán.

A szlovák külügyminisztérium állásfoglalása szerint a magyar parlamenti határozat azt a benyomást kelti, hogy Szlovákiában veszélyben vannak a magyar kisebbséghez tartozók, diszkriminálják és megfosztják őket jogaiktól. Pedig egyáltalán nem erről van szó! A szlovák kormány, melynek tagja az együttműködést hirdető Most-Híd is szándékosan félreértelmezi a magyar nemzeti összetartozás gondolatát! Ez sohasem valami ellen, hanem valami érdekében, értünk történik: a magyar nemzetpolitikában az anyaország törődése nyilvánul meg az elszakított nemzetrészek irányában.

A magyar kormánynak a jelenlegi kedvezően alakuló V4-es összefogásban esze ágában sincs borzolni a kedélyeket Szlovákiában holmi kisebbségi jogok számonkérésével. Közel sem azt akarja hangoztatni 2020-ban a gyászos emlékezetű centenárium évében, hogy ami összetartozik, az össze is nő, hanem csupán azt, hogy ami egykoron összetartozott, és erőszakkal széttépték, arra emlékezni kell!

Viszont 1918-tól az állam által tudatosan szervezett folyamatok – a különböző megfélemlítések és nyomás alatt tartás mellett a vegyespárti agymosás is megtette hatását a Felvidéken. Ez olvasható ki azokból az egyetértő magyar nyelvű hozzászólásokból is: „Egyetértek! Az EU-ban egyek vagyunk, előre kell nézni és gyermekeink érdekében cselekedni.”

Pedig akkor is előre nézünk, ha visszatekintünk, amikor kell! Sőt!

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek